Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Зворник добија „Мапу пута дигиталне трансформације“

Зворник добија „Мапу пута дигиталне трансформације“

12.04.2023.

Мапа пута дигиталне трансформације Града Зворника је стратешки документ, којег Град Зворник добија у оквиру пројекта “Паметни градови – ка дигиталној трансформацији градова у БиХ”.

Брза интеграција дигиталних технологија у свакодневни рад јавне управе мијења данашње друштво. Ово доводи и до промјене у очекивањима грађана и пословне заједнице у  интеракцији са институцијама јавне управе. Реализација ових нових очекивања представља велики изазов за запослене у градској администрацији. Према ријечима градоначелника Зворника Бојана Ивановића у Зворнику је видљива чврста опредијељеност свих запослених у Градској управи, али и подршка градске Скупштине да се што брже рјешавају препреке, које коче  дигиталну трансформацију.

„Укључили смо се у поменути пројекат са намјером да унаприједимо, односно модернизујемо пружање услуга нашим грађанима, да им олакшамо приступ неопходној документацији, која је у надлежности Градске управе. Такође, мишљења сам да је важно да пратимо трендове у свијету када говоримо о дигитализацији, да се прилагођавамо, у сваком тренутку да мислимо на наше грађане и корист коју они имају од тога. На овај начин се радни процеси убрзавају, поједностављују, а услуге које пружамо су ефикасније и брже.“

Консултант на изради документа у Зворнику био је Александар Мастиловић, а пилот пројекат који је истовремено реализован је апликација за пријаву комуналних проблема под називом „Грађанска патрола“. Босна и Херцеговина налази се на почетку пута дигиталне трансформације, а недостаје и агенда исте за јединице локалне самоуправе. Свако улагање у дигиталну трансформацију данас ствара уштеде које ће бити осјетне касније. Град Зворник је исказао спремност, а партнери на пројекту су задовољни сарадњом која је постигнута, сматра Кристина Ерак, менаџер пројекта испред Бит алијансе.

„Мапа пута дигиталне трансформације је свеобухватан акциони план са јасним корацима, мјерама и финансијском пројекцијом за период до краја 2025. године. Усвајањем наведене Мапе као стратешког документа, Град Зворник улази у процес унапређења услуга јавне управе и побољшања квалитета живота за све грађане и грађанке. Радујемо се што је управо Град Зворник предводник активности у овој области и једна од пет јединица локалне самоуправе које учествују у пројекту“.

Дигитална трансформација подразумијева процес који почиње с процјеном почетног стања, а потом и јасним планирањем мапе пута дигиталне трансформације. Постављени су циљеви и план активности, успостављен систем евалуације и стално праћење реализованих пројеката.

 „Град Зворник је у протеклом периоду урадио много на самопроцјени и анализи онога чиме располажемо када је ријеч о дигиталној трансформацији. У сарадњи са свим одјељењима, службама, јавним установама и предузећима ми смо прикупили неопходне документе, процедуре, почели смо радити на отварању података, унапређењу сајбер безбједности. Све је ово први корак у ономе што нас очекује у дигитализацији наших поступака и процедура, а све са циљем да пружимо што квалитетније услуге нашим грађанима,“ рекла је Биљана Милић, координатор пројекта у Зворнику.

Спровођење дигиталне трансформације Града Зворника води ка квалитетнијим услугама, ефикаснијем пословању, значајним уштедама, већој отворености и задовољству корисника, а све то води ка бољој интеракцији и укључености грађана у процесе доношења одлука. Град Зворник укључен је у пројекат чији је циљ унапређење капацитета изабраних јединица локалне самоуправе и модернизација услуга уз помоћ технологије и кориштење концепта и рјешења паметног града. Пројекат реализује ГИЗ (Њемачко друштво за међународну сарадњу) у партнерству са компанијама Ланако (Lanaco) и ДиВиСи Солушнс (DVC Solutions) и Бит алијансом (Bit Alijansom).

Pin It on Pinterest

Share This