Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Култура
  4.  » Културне манифестације
Културне манифестације
ДАН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Дан Републике Српске обиљежава се 09. јануара. Град Зворник сваког 08. јануара организује пријем тим поводом на коме се окупе представници из свих сфера градског живота.

ИЗБОР СПОРТИСТЕ ГОДИНЕ ГРАДА ЗВОРНИКА

Избор спортисте године града Зворник организује се више од двије деценије и том приликом се бирају најбољи представници спортског живота са подручја града Зворника. Покровитељ манифестације је Градска управа града. 

СВЕТОСАВСКА НЕДЕЉА - СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА

Зворник је међу првим локалним заједницама у Републици Српској започео организацију културне и духовне манифестације „Светосавска недеља“. Прва је одржана 1993. године, а иницијатор је СПКД „Просвјета“. Сваке године у Светосавској недељи Зворник различитим манифестацијама, догађајима, одаје почаст Светом Сави и слави његов допринос нашем постојању. 

 

СВЕТОСАВСКИ БАЛ

Половином 19. вијека кнез Милош Обреновић агитује у Бечу за своје политичке интересе и окупља виђеније Србе. Тако је године 1846. организовао бал и то први Светосавски бал и на њему је изведен Српски кадрил кога компонује Јохан Штраус млађи по Милошевој наруџбини. Светосавски бал настао је из традиције прославе Савиндана што је кнез Милош успоставио 1823. године прогласивши овај дан као школску славу а први писани траг о обиљежавању овог дана је из 1734. године.

Први Светосавски бал у Зворнику одржан је 1998. године. Организатори су били Српско просвјетно и културно друштво просвјета, Српска православна црква Зворник и град Зворник.

ОБИЉЕЖАВАЊЕ СВЈЕТСКОГ ДАНА ВОДА
  • 22. март је дан када се у свијету обиљежава Свјетски дан вода.

Градска управа Зворник и А.Д. „Водовод и комуналије“ обиљежавају Свјетски дан вода с циљем подизања свијести и скретања пажње на значај воде и важност њеног очувања. У манифестацију се укључују школе и друге институције.

ПРАЗНИК МЛАДЕНЦИ

Традиционална манифестација „Поетско и музичко вече“ којом се обиљежава празник Младенци, Свјетски дан поезије и долазак прољећа одржава се у Зворнику 21. марта. 

На манифестацији учествовују млади брачни парови који су у Зворнику склопили брак у протеклој години, у периоду од 22. марта до 21. марта. 

Први пут „Младенци“ су обиљежени у Зворнику 1997. године. 

 

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДА

Дан ослобођења Зворника у одбрамбено-отаџбинском рату обиљежава се 09. априла. 

 

АПРИЛ - МЈЕСЕЦ ЧИСТОЋЕ

У априлу мјесецу традиционално у Зворнику започиње прољећно распремање.  Градска управа града Зворник током априла организује бројне активности. У сарадњи са комуналном полицијом одржавају се предавања у основним школама и вртићу, одакле сваке године почиње процес едукације о важности чувања животне средине са нашим најмлађим суграђанима.

ДАН ГРАДА

Дан града Зворника оиљежава се сваке године низом манифестација у мјесецу мају. Свечана академија је 21. маја. Зворник се први пут у званичним књигама помиње 21. маја 1410. године. 

УЛИЧНА ТРКА

Улична трка је једно од мајских дешавања у Зворнику. Прва трк одржана је 2015. године. Више стотина малишана различитих узраста протрчи кроз улицу Светог Саве у Зворнику. 

ЦРТАМО СВОМ ГРАДУ

„Цртамо свом граду“ је активност коју реализује ЈПВОУ дјечији вртић „Наша радст“ из Зворника поводом Дана града. Том приликом малишани из вртића исцртавају улице града и друже се са пролазницима. 

МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ПАСА

Међунаордна изложба паса  „Cacib“ Зворник одржана је први пут 2018. године, а организатор је кинолошко удружење Канис из Зворника. 

СВЕЧАНИ ДЕФИЛЕ МАТУРАНАТА

Сваког маја по завршетку школске године у Зворнику се организује свечани дефиле матураната двије средње школе. У своју шетњу градом матуранти полазе од улаза у зграду Градске управе до градске Касине гдје се састану са градоначелником и грађанима Зворника. 

СПОРТСКЕ ИГРЕ МЛАДИХ

Зворник је дио тима који учествује у реализацији Спортских игара младих на којима се такмиче дјеца у малом фудбалу, кошарци, одбојци, атлетици и игри „између двије ватре“.

 

ТУРНИР У БАСКЕТУ 3X3

Удружење „Зворник у покрету“ током љетних дана организује улични баскет 3×3. 

ФЕСТИВАЛ ДЈЕЧИЈЕГ ФОЛКЛОРА

Зворник је домаћин Фестивала дјечијег фолклора који је 1998. године утемељило зворничко Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“.

На њему се такмиче друштва и школски фолклорни ансамбли чији су чланови дјеца узраста до 15 година из Републике Српске и окружења.

Организатор је СПКД „Просвјета“ у сарадњи са основним школама из Зворника и Челопека, а покровитељ Град Зворник.

ЗЛАТНЕ РУКЕ ЗВОРНИКА

Златне руке Зворника су изложбено продајна манифестација која омогућава Зворничанима и гостима из других градова да прикажу и продају своје ручне радове и здраве производе.

Организатор почев од 2008. године је Туристичка организација града Зворника.  

Манифестација се одржава на платоу Касина и шеталишту у центру града.

КОНФЕРЕНЦИЈА БЕБА

На „Конференцији беба“ учествују дјеца узраста до шест година која се такмиче у трчању, односно пузању, а очеви у пресвлачењу својих малишана.

Циљ манифестације која се у Зворнику одржава од 2011. године је промоција породице и породичних вриједности, те да се укаже на значај рађања.

Иницијатор је Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, организатор Дјечији вртић „Наша радост“, а покровитељ Град Зворник.

ВИДОВДАНСКИ САБОР

Видовдански сабор је манифестација на којој културно-умјетничка друштва из више земаља презентују игру и пјесму краја из којег долазе.

Одржава се од 2006. године поводом Видовдана,  а са циљем очувања традиције.

Организатор и утемељивач је КУД „Свети Сава“, а покровитељ Град Зворник.

ЗАВРШНА ПРИРЕДБА ВРТИЋА

На Завршној приредби учествују малишани Дјечијег вртића „Наша радост“ који у текућој години полазе у први разред основне школе.

Ово је традиционална вртићка манифестација у оквиру које играју, пјевају, рецитују и глуме дјеца из најстаријих група и припремних одјељења и на тај начин се опраштају од ове предшколске установе.

ЗВОРНИЧКО ЉЕТО

„Зворничко културно љето“ први пут је организовано у августу 2001. године. У периоду од 02. до 08. августа у граду на ријеци Дрини организују се концерти, сликарске радионице, позоришне представе, спортски турнири, регата, различите радионице, биоскоп на отвореном и сличне манифестације.

Данас, „Зворничко љето“ је већ традиционална манифестација која окупи за седам дана око 100.000 људи.

Најпознатија имена музичке сцене региона учествовали су у „Зворничком љету“. Пунољетство је прослављено уз Здравка Чолића, 2018. године.

Списак свих дешавања у оквиру Зворничког љета током година можете погледати овдје.

 

 

 

ДРИНСКА РЕГАТА "ДРИНА ЈЕ САМО ЈЕДНА"

„Дринска регата“ дио је програма „Зворничког љета“, а од 2012. године Град Зворник организује је заједно са Градом Лозница и Општином Мали Зворник.

Окупља љубитеље Дрине, природе и дружења који се на својим пловилима спуштају ријеком са стартом на градској плажи у Зворнику и циљем у Шепку.

Да током догађаја све протекне како треба брине се Рафтинг клуб „Еко Дрина“.

ЉУДИ И МОСТОВИ

Од 2010. године на мосту краља Александра Првог Карађорђевића одржава се манифестација „Људи и мостови“. Том приликом организује се сусрет представника Зворника и Малог Зворника и изводи пригодан културни програм.

На овај начин показује се повезаност два града и истиче значај моста на ријеци Дрини за становнике обје локалне заједнице.

Организатор је Туристичка организација града Зворника, а одржава се у оквиру „Зворничког љета“.

ЗВОРНИЧКИ КОТЛИЋ

„Зворнички котлић“ је такмичење у спремању рибље чорбе на градској плажи током манифестације „Зворничко љето“.

Организатор такмичења је зворничко Удружење спортских роболоваца „Бистро“, а покровитељ град Зворник.

Први „Зворнички котлић“ организован је 2003. године. 

МЕМОРИЈАЛНИ ШАХОВСКИ ТУРНИР "БОРО ВУКАЈЛОВИЋ"

Шаховски турнир „Боро Вукајловић“, чији је организатор шаховски клуб „Дрина“, одржава се традиционално сваке године, као пратећа манифестација „Зворничког љета“.

Турниром се чува успомена на некад најбољег шахисту Зворника Бору Вукајловића, који је изгубио живот 7. августа 1992. године, као припадник Војске Републике Српске.

СЛАВА ГРАДА "СВЕТА ПЕТКА ТРНОВА"

Заштитница града Зворника је Света Петка Трнова која се прославља 08. августа. Сваке године у Зворнику од 02. до 08. августа буде организована манифестација Зворничко љето, која се свечано затвара крсном славом града Зворника. 

Обиљежавање Крсне славе Града почиње јутарњом светом литургијом у цркви Свете Петке Трнове на Ђурђев граду, а у поподневним сатима свечана литија креће од храма Светог Јована Претече и Крститеља до платоа испред Касине гдје се ломи славски колач. 

ОМЛАДИНСКИ КАМП

Омладински камп у Зворнику организују омладинска удружења под покровитељством града Зворника током љета. 

Камп буде смјештен на градској плажи поред ријеке Дрине и прате га бројна дешавања намијењена младим људима. 

Поред младих људи са подручја Зворника, гости кампа долазе из свих крајева Републике Српске. 

ДЈЕЧИЈА НЕДЕЉА - КЉУЧ ГРАДА

Дјечија недеља се обиљежава у првој седмици октобра. Тих дана посебно су у фокусу дјечија права и обавезе и њихова промоција. 

Градоначелник Зворника сваке године организује пријем за најстарију групу дјеце из вртића „Наша радост“ и том приликом им симболично буде предата градска власт на седам дана. 

Дјеца именују свог градоначелника и остале челике локалне администрације, као што су: главни полицајац, чувар сефа, главни архивар, замјеник, шеф кабинета. 

МЕЂУНАРОДНИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ "ПРВИ КАДАР"

Град Зворник заједно са општином Источно Ново Сарајево домаћин је међународног филмског фестивала „Први кадар“ од 2018. године.  Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе у Влади Републике Српске.

 

 

ФЕСТИВАЛ ВРТИЋА "НАША РАДОСТ"

ЈПВОУ дјечији вртић „Наша радост“ организује Фестивал дјечијег музичко-сценског стваралаштва „Нашем граду с љубављу“ од 2010. године. Фестивал је под покровитељством града Зворника, а на њему учествују предшколске установе из Републике Српске и Србије.

 

МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ДЈЕЧИЈЕГ ПОЗОРИШТА "ЗВОНО"

Зворничко драмско позориште у сарадњи са Домом омладине, уз покровитељство Града Зворника, Министарства просвјете и културе Владе Републике Српске и Министарства спољних послова Републике Србије, организује међународни фестивал дјечјих позоришта „Звоно“ у Зворнику.

Фестивал је позивни, такмичарског карактера и одржава се сваког децембра од 2013. године.