Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
 1. Почетна
 2.  » 
 3. Инвестирај
 4.  » Повољно пословно окружење (BFC SEE)
Повољно пословно окружење (BFC SEE)

Програм сертификације повољног пословног окружења у Југоисточној Европи (Business Friendly  Certificate South East Europe – BFC SEE) представља јединствену платформу за унапређење конкурентости локалних самоуправа у Републици Србији, Хрватској, Македонији и Босни и Херцеговини.

Овај програм намијењен је градовима и општинама који имају одговорајуће капацитете и стратешки су опредјељени да унаприједе привредни амбијент, привуку инвестиције и подстакну развој локалне економије. Сертификација  градова и општина подразумијева испуњавање 10 критеријума који се односе на квалитет услуга и информација које јединице локалне самоуправе пружају постојећим привредницима и новим инвеститорима.

Град Зворник је доказао да испуњава 90,67% задатих критеријума и на основу тога је стекао статус града са повољним пословним окружењем. Више информација о програму и методологији провођења процеса сертификације је доступно на: http://bfc-see.org/ 

Градоначелник Зворника говорио је о потврди повољног пословног окружења, изазовима и предностима сертификата за Пословну ревију Републике Српске.

 

Критеријуми повољног пословног окружења

Квалитет пословног окружења оцјењује се на основу 68 подкритеријума који су груписани у 10 критеријума:

 • Стратегија локалног развоја,
 • Организациона јединица задужена за локални економски развој (КЛЕР),
 • Сарадња јавног и приватног сектора,
 • Систем услуга за добијање дозволе за градњу,
 • Постојање аналитичке основе за подршку локалној пословној заједници и привлачење инвестиција,
 • Активности за промоцију улагања и квалитета пословног амбијента у граду/општини,
 • Предвидивост трошкова пословања и одговорно управљање финансијама,
 • Праћење динамике локалног тржишта рада и активан однос према утврђеном стању и потребама,
 • Град/општина пружа подршку развоју предузетништва,
 • Адекватна инфраструктура и поуздане комуналне услуге.
Предности сертификације повољног пословног окружења

Сертификат повољног пословног окружења је својеврстан печат квалитета и признат показатељ ефикасности локалне администрације и повољне инвестиционе климе у неком граду или општини.

Програм даје локалним самоуправама јасне смјернице о томе како да изграде и унаприједе организационе капацитете, планирају развој и прате ефекте свох рада, доносе одлуке кроз дијалог са приватним сектором и обезбједе предвидивост пословања. Захваљујући томе, градови и општине постају поуздани партнери привреди и бивају препознатљиви као атрактивне дестинације за нова улагања.

Крајњи резултат тога је одржавање и ширење пословних активности уз отварање нових радних мјеста што је предуслов за убрзани развој заједнице у цјелини.

Pin It on Pinterest

Share This