Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Градска управа
  4.  » Грб и застава Града
Грб и застава Града

Град Зворник простире се на површини од 371,95 km2, налази се у источном дијелу Републике Српске односно у  сјевероисточној Босни, на ријеци Дрини, на источним обронцима Мајевице на надморској висини од 146 метара. Зворник је у средњеевропској временској зони. Просјечна љетна температура је 21,4°C, а просјечна зимска температура: -0,5°C. Клима је умјерена континентална. На последњем попису Зворник има 58.856 становника. Више информација о Зворнику можете пронаћи:  https://zvornikturizam.org

Град Зворник  има своје симболе, а то су грб и застава.

Грб града Зворник је комбинација више симбола: Звоно са крстом и четири слова «С» на плавој подлози у горњем лијевом квадранту симболизује првобитни назив града (Звоник). Кула у горњем десном квадранту на црвеној подлози је симбол града.  Стилизована глава вука у доњем лијевом квадранту на црвеној подлози представља вјековну тежњу народа за слободу. Водени таласи у доњем десном квадранту представљају симбол ријеке Дрине. Издвојени назив и година «Зворник – 1410. године» представља годину првог спомињања града Зворник у писаним историјским траговима.

Grb grada Zvornik

Грб града Зворник

Застава  града Зворник је бијеле боје, правоуганог облика, односа страна: два према један са центрираним Грбом града у средини заставе и текстом испод грба: «Град ЗВОРНИК» плаве боје. Грб стоји у правцу хоризонталног пружања заставе, у случајевима када је потребно да застава буде  постављена вертикално, грб може да стоји у вертикалном правцу.

Начин употребе симбола регулише  Скупштина града посебном одлуком.

Pin It on Pinterest

Share This