Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » У Зворнику свечано отворен Међународни фестивал хумора и сатире „Крива Дрина“

У Зворнику свечано отворен Међународни фестивал хумора и сатире „Крива Дрина“

15.06.2023.

Обраћањем званичника и монодрамом „Светозар трећи“ у Зворнику је синоћ отворен 6. Међународни фестивал химора и сатире „Крива Дрина“.

Фестивал је званично отворио Бојан Ивановић, градоначелник Зворника који је поручио да је „Крива Дрина“ веома значајна културна манифестација.

„Захвални смо организаторима који су омогућили свим нашим суграђанима и гостима да уживају у хумору, сатири, изложби карикатура, вечери афоризама. Ова је манифестација је засигурно подигла квалитет културних дешавања у нашем граду. Град је увијек подржавао и даље наставити да подржава догађаје из области културе,“ рекао је Ивановић.

Организатори, Народна библиотека из Зворника и Удружење грађана „Крива Дрина“, уз покровитељство Градске управе Зворник те подршку компаније „Алумина“, припремили су ове године веома богат програм, можда и најразноврснији до сада.

„ Сваке године подижемо стандарде, а то смо ми у Народној библиотеци и Градској управи, која је покровитељ ове манифестације, одлучили раније и то нам је циљ. Подижемо квалитет како бимо постали препознатљива манифестација што је већ сада видљиво, јер смо постали регионални фестивал. Све је више људи који у априлу или мају траже информације о фестивалу интересујући се да ли би и они могли бити учесници. То је одлична прича, одлична промоција за Зворник, регију Бирач, Подриње, али и Републику Српску. Сам фестивал је јединствен јер ниједан други у БиХ не траје три дана, већ само један дан и тада се окупљају само афористичари. Ми програм конципирамо тако да имамо „за сваког понешто“, од књижевника, садржаја за дјецу, изложби карикатура, монодрама. То је оно што нас издваја од свих других фестивала,“ истакла је Нега Стјепановић, директорица Народне библиотеке из Зворника.

Она је додала да је фестивал препознатљив и по чињеници да побједника одлучују публика и сами учесници, афористичари.  – „Златну вијугу“ добија онај ко добије наклоност публике и самих учесника. Зато ми за ових пет година никада нисмо имали примједбу учесника на резултате фестивала – навела је Стјепановићева.

Она је истакла да дуго вече фестивала, 15. јуна, у гостима имају професора Југослава Влаховића, који ће се представити изложбом карикатура под називом „Flower power”.

„Ради се о јединственој личности, свјетски познатом карикатуристи, који је имао више од 80 самосталних изложби. Поред њега, друго вече ћемо одржати промоцију књиге Бојана Љубеновића, једног од најчитанијих српских писаца тренутно, али и афористичара, писца за дјецу, те у петак завршно вече, када ће наступити афористичари из буквално цијелог региона, од Македоније, Хрватске, Црне Горе, Србије и Републике Српске, односно БиХ што ову манифестацију сврстава у сам врх културних догађаја у Републици Српској, али и шире,“ рекла је Стјепановићева, која је похвалила ГУ Зворник, покровитеља фестивала, те компанију „Алумина“, која је показала да је друштвено одговорна компанија и финансијски подржала ову манифестацију.

Вишеструко награђивану монодраму „Светозар трећи“ извео је глумац Иван Перковић. Он је истакао да је ово било 187 извођење монодраме, а први пут у Зворнику.

„Велика ми је част да играм у Зворнику, на Фестивалу „Крива Дрина“. Захвалан сам публици на реакцији након представе чија је тема како сачувати душу у овом брзом времену. Иако је Љиљана Браловић то фино „замотала“ у комедију, представа пружа озбиљне поруке за ово вријеме,“рекао је Перковић.

Програм је водио уредник на Радио – телевизији Србије, глумац и новинар Дејан Грујић.

Pin It on Pinterest

Share This