Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

Вечерњом службом у цркви светог Јована Крститеља, свечаном литијом кроз град и ломљењем славског колача прослављена је слава града Зворника Света Петка Трнова.

Литија коју је предводио епископ зворничко-тузлански Фотије и у којој је учествовао и предсједник Владе  Републике Српске Радован Вишковић стала је код спомен обиљежја за 1.080 погинулих српских бораца гдје је епископ служио помен, након чега су градоначелник Зоран Стевановић и премијер положили цвијеће.

На платоу испред Касине први човјек Зворника заједно са владиком и премијером сломио је славски колач.

У бесједи епископ је истакао да зворничка литија која је постала традиција показује нашу слободу у вери да можемо своје празнике да празнујемо и у храму и ван храмова.

„Свете литије се врше да град буде благословен и сви његови становници. Добро је да смо данас овдје, на овако дивној духовној манифестацији која показује јединство наше цркве, нашега народа и наших државних представника, наших градоначелника и свих људи који су у локаној самоуправи и живе заједно са својом црквом. Ми Срби никоме не намећемо ништа и никога ни са чим не угрожавамо, али хоћемо да покажемо богатство свога предања, своје православне вере и свога православног учења.“

Пожељевши срећну славу грађанима Зворника, премијер је напоменуо да је већ 15 мјесеци од почетка короне и да је данас епидемиолошка ситуација у Републици Српској пуно повољнија тако да се можемо вратити нашим обичајима као што је прослава крсне славе. Он је подсјетио да се у славске дане окупљамо, дружимо и бар за тренутак заборављамо свакодневне проблеме или евентуалне несугласице.

„За град, за општину, за Републику Српску важно је да се окупљамо, да саборујемо и да шаљемо поруке да само заједништвом, слогом и јединством можемо да сачувамо и да градимо Републику Српску која је гарант нашег опстанка на овим просторима. Корона је једна велика несрећа која је задесила читаву земаљску куглу, али ми имамо и друге ударе на Републику Српску. Прије пар дана постигли смо то јединство на и желим и хоћу да вјерујем овдје и данас, на крсну славу града Зворника, да ћемо сачувати то јединствено, јер само јединствени можемо да опстанемо.“

Премијер је најаво да ће Влада и у наредном периоду помагати Зворнику, као што је и до сада нагласивши да се и сада у граду реализује једна од највећих послијератних инвестиција, а то је доградња болнице, али да постоје и пројекти везано за суд, за градску управу и други.

Градоначелник Стевановић честитао је славу суграђанима и пожелео да се у здрављу, весељу и сваком добру свих нас увек виђамо на истом месту на данашњи дан, да се увек имамо чиме похвалити и да стално идемо напријед. Он је поручио да морамо чувати све традиције као и да је наш град једна велика породица коју треба чувати и гдје, свако од нас, треба да да свој допринос да та породица буде срећна и задовољна, да њени чланови расту и напредују.

„Урадили смо много пројеката за последњу годину, радимо их и даље, куд год прошетате нешто се ново дешава. Желим вам поручити да наша међусобна љубав, толеранција, разумијевање немају цијену. То је најважније што требамо имати да бисмо овдје опстали. Потреба да радимо сваки дан више и боље такође је нужност. Учинимо сваки дан нешто што ће допринети квалитету живота наше породице и нас лично и, на крају крајева, живота свих наших суграђана и нашег града. Да се у добру виђамо, да ова традицији никада не буде изневјерена, да ова литија коју 12 година проводимо и која је најбројнија до сада, буде још масовнија.“

Он је напоменуо да нам је епидемиолошка ситуација значајно боља него прошле године у ово вријеме, али је још једном упутио позив свима који то још нису учинили да се вакцинишу како би сачували нашу популацију, наше здравствене капацитете, свој народ.

У музичком дијелу програма наступило је Прво зворничко пјевачко друштво „Изворник“.

Прослава је почела, као и претходних година, у преподневним часовима у храму Свете Петке Трнове на Ђурђев Граду гдје је служена света литургија.

Данас је завршено и седмодневно Зворничко љето, а посљедњег дана, поред програма којим је обиљежена слава, на градској плажи одржано је и такмичење у припремању рибље чорбе – Зворнички котлић, док су  на платоу Касина у 21:00 час Небојша Дугалић и Борис Пинговић извели музичко поетски кабаре „Да то су били дани“. Војислав Савић и Нина Ћосић били су им пратња на гитари и удараљкама.

Pin It on Pinterest

Share This