Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Радионица у циљу израде локалне стратегије пољопривредног и руралног развоја
Радионица у циљу израде локалне стратегије пољопривредног и руралног развоја

Данас се у Зворнику одржава радионица у оквиру пројекта Свјетске организације за храну и пољопривреду (ФАО) под називом Подршка планирању локалног пољопривредног и руралног развоја у БиХ.

Консултант на пројекту проф. др Гордана Роквић Кнежић са Пољоприведног факултета у Бањалуци, истакла је да је ФАО заједно са Министарством спољне трговине и економских односа одабрао седам општина и градова у Републици Српској међу којима је и Зворник, у којима се реализује овај пројекат.

„ФАО даје подршку изради локалне стратегије пољопривредног и руралног развоја, а циљ данашње радионице је да са представницима радне групе и привреде извршимо валидацију анализе стања до које смо дошли у последњих неколико мјесеци, да потврдимо резултате анализе стања и дефинишемо смјернице за будући развој пољопривреде и рурални развој града Зворника.“

Роквић Кнежевић је рекла да је план да до краја године буде израђен нацрт документа који би ушао у јавну расправу, а да се у првом кварталу следеће године нађе и пред одборницима градске Скупштине.

„Након тога, надамо се да у наредној години, уз помоћ опет ФАО-а, имплементирамо један пилот пројекат који би ишао у корист оних приоритета развоја које дефинишемо данас.“

Миљан Ербез, консултант ФАО-а за ланце вриједности, истакао је да је до сада Град Зворник кандидовала ланац вриједности воћа и његових прерађевина, о чему ће се данас конкретније разговарати, те покушати идентификовати и неке нове ланце вриједности који такође могу бити један од будућих потенцијала за развој у овом граду.“

Ербез је појаснио да се разматрају ланци вриједности пољопривредних и прехрамбених производа који могу укључити велики број учесника, од примарних произвођача до прераде и на крају и конзументе тих производа и који у дугорочном смислу могу представити општину односно град као један од носилаца развоја у тој области.

Данашња радионица је друга у низу, а биће одржана још једна када буде израђен нацрт стратегије пољопривредног и руралног развоја за град Зворник.