Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Промовисана књига Деспота Ковачевића

Промовисана књига Деспота Ковачевића

20.05.2023.

Вечерас је у Дому омладине у Зворнику у оквиру обиљежавања Дана града одржана промоција књиге „Партије и партијски системи на постјугословенском простору“ аутора Деспота Ковачевића коју су издали Албион Боокс и Факултет политичких наука из Београда.

Књига је проистекла из Ковачевићеве докторске дисертације. Његов докторат награђен је у Србији као најбољи у тој области и добио је награду Фондације Миодраг Јовичић.

„Ова књига је једна упоредна анализа 30 година развоја вишепартизма и политичких партија на простору бивше Југославије. Реч је о простору који је настао распадом Југославије и који има своје специфичности које до сада нису анализиране на овакав начин. Ја кроз тај један сет институција каве су политичке  партије анализирам генералне доприносе развоју демократије и све проблеме које су политичке партије направиле у развоју демократије  што је за разлику од западних демократија једна другачија теза. Све оно што што су западни политиколози истраживали до сада не може да се ради на такав начин на посткомунистичким просторима. Специфичност простора бивше Југославије јесте што је она имала меки комунизам, односно социјализам који није насилно свргаван, али је ипак дошло до ратова који су узроковани идентитетским темама. Ми видимо и данас да су идентитетске теме потпуно превладале друге теме у политичком животу, а политичке партије су генератори тога. Често се говори да су политичке партије произвођачи и корупције и клијентелизма, али са друге стране, можемо рећи да су политичке партије, саме по себи, производи грађана. Какви су грађани, такве су партије и то је један међузависан однос“-рекaо је аутор.

Говорећи о дјелу проф. др Душан Спасојевић истакао је да је у питању једна од најзначајнијих књига која је изашла у последњих неколико година у Србији.

„Она на врло свеобухватан начин прави преглед партијских система и партија на простору бивше Југославије и покушава да нам објасни шта је ту ново, а шта су неки елементи континуитета. Такође пореди партије у односу на изборно правило, изборне системе, с једне стране и с друге стране у односу на друштвену структуру. Рекао бих да је ово прва књига  коју погледате ако желите да имате увид у читав заједнички постјугословенски простор и у смислу ретроспективе и у смислу онога што су тренутна стања појединих партијских система.“

Доц. др Милан Крстић оцијенио је да ова књига веома корисна за наставу политичких наука, не само у Србији, већ и у свим државама региона.

„Оваква компаративна студија која ће узети у обзир све регионалне сличности, али и одређене разлике и појединости које имају различити политички системи држава региона је нешто што је недостајало у нашој науци. Надам се да ће Деспот наставити са истраживањима у овој области, зато што је отворио и велики број тема које могу да се обраде у засебним монографијама у будућности, а које су од великог значаја и за глобалну науку о политици.“

Ковачевић је основну и средњу школу завршио у Зворнику. У Београду је завршио основне, мастер и докторске студије на Факултету политичких наука гдје данас живи и ради.  

Модератор на промоцији била је новинарка Љубица Гојгић.

Pin It on Pinterest

Share This