Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

Документарни филм „Седам хиљада душа“, редитеља Сањина Мирића, синоћ је приказан у зворничком Дому омладине.

Тема филма је страдање српских заробљеника у аустроугарским логорима на подручју данашње Чешке током Првог светског рата, од којих се 7.100 никада није вратило својим кућама.

Мирић, који је присуствовао пројекцији филма у Зворнику, рекао је да у чешком граду Карлови Вари, гдје он живи, постоји маузолеј гдје је 7.100 српских жртава. Заинтересовало га је да ли се о томе нешто писало и да ли је снимљен филм о том српском гробљу.

Према његовим ријечима, нешто се мало писало, али филм није постојао, и о том страдању се није знало ни у Чешкој, а поготово не у Србији.

„Срби су страдали, прије  свега, у два логора тадашње Чешке од којих је један „Јиндриховице“ код Карлових Вари и други „Броумов“ на другом крају Чешке. О интернираним особама и војницима заробљеним у Првом свјетском рату страшно мало се зна, мало се пише, па сам почео да прикупљам материјале од чешких историчара који су писали о томе, претраживао архивске материјале, фотографије из Соколовског и Бечког музеја. У тим истраживањима прије двије године пронашао сам брошуру „Иза бодљикаве жице“ коју је холандски новинар Анри Абер написао 1919. године, описујући те људи који су ишли преко Холандије и умирали у болницама, као и доживљаје из логора, чиме је оставио једно свједочење и страшно потресну причу о судбинама тих људи.“

Седам хиљада душа 1

Мирић је додао да је брошура преведена на српски језик тек после 99 година, тачније написана је  1919, а преведена 2018. године.

„Тад сам рекао да то мора ући у филм, да је то „један кроз један“ доказ о страдању и исповијести наших људи од којих су неки умрли, неки се вратили. Тражио сам потомке, али је послије стотину година тешко наћи неку везу.“

Мирић сматра да је страшно да о томе скоро нико не зна, иако је у Чешкој друго највеће српско гробље у свијету са 7.100 жртава, док се за Зејтинлик у коме је сахрањено 8.440 српских војника нешто више зна.

Он је истакао да је и из тог разлога направио документарни филм, да свједочи о једном времену.

Мирић је рекао да је садржај филма живот српских заробљеника, доживљаји у логору и људима који су помагали.

„У филму су три-четири лика која се прате кроз тај документ, наравно истинити ликови који су помагали и тиме на разне начине утицали на живот српских логораша.“

Он је додао да се филмом поручује да својим непријатељима треба опростити, али се никада не смије заборавити.

Филм је снимљен уз подршку Министарство културе Србије, а прву пројекцију имао је у Бечу прошле године.

Pin It on Pinterest

Share This