Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Пријем у Градској управи за представнике средњих школа из Руме и Зворника
Пријем у Градској управи за представнике средњих школа из Руме и Зворника

Од 3. до 5. јуна организована је прекогранична посјета  Средњошколском центру „Петар Кочић“ 40 ученика и 10 професора Средње стручне школе „Бранко Радичевић“ из Руме.

Ове две школе оствариле су сарадњу у оквиру ИПА прекограничног пројекта између Србије и БиХ  „Здрави и безбједни гастрономски производи као потенцијал за ново запошљавање младих“.

Првог дана боравка у Зворнику за Румљане и њихове домаћине организован је пријем у Градској управи гдје су им добродошлицу пожељели начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Дарко Стефановић и шеф Кабинета градоначелника Драгана Милошевић.   

„Задовољство нам је што је наша школа у таквом пројекту, значајни су циљеви и резултати који ће из њега проистећи, а веома важна је и сарадња ученика и професора два града. Градска управа Зворник увијек подржава овакве приче, тако је и овај пут, ми ћемо суфинансирати реконструкцију и адаптацију простора у зворничкој средњој школи гдје ће бити ђачки ресторан“ – рекао је Стефановић.

Јован Јовановић, пројектни координатор, напоменуо је да је носилац пројекта школа из Руме, док је зворничка школа прекогранични партнер. Пројекат чија је вриједност 252.000 евра финансиран је од стране Европске уније, реализација је почела у мају прошле године и траје 18 мјесеци.

„Циљ пројекта је да се помогне одрживо образовање младих за будуће запошљавање у сектору угоститељства. У првом плану је опремање двије кухиње, два школска ресторана у обје школе,отварање ученичке компаније. Идеја је да млади стекну искуство током образовања тако да буду конкурентни на тржишту рада након завршетка школе. Кључне активности су и обуке, како професора, тако и ученика на  пољу здраве и безбједне исхране, односно антиалергијске, тако да се и људима који имају здравствени проблем те врсте омогући да могу да једу у ресторанима храну која им неће угрозити здравље. С друге стране имамо и прекограничне посјете, ово је једна од њих, гдје млади могу да се упознају са вршњацима. Такође и покретање  веб портала, то је једно виртуелно повезивање између Србије и БиХ где ће бити базе предузетника из сектора угоститељства, као и база ученика, односно будућих запослених лица. Иновативно на овом пројекту је што се по први пут уводи ХАСАП стандард као део образовања, што је веома битно. Оно по чему је пројекат посебан јесте да су школе по први пут носиоци оваквих прекограничних пројеката. Локална управа у Зворнику је препознала значај овог пројекта и укључила се тако што су га додатно подржали кроз обнову инфраструктуре и овим путем им се захваљујем.“

Ивана Станковић, школски координатор из Руме, истакла је да је пројекат обиман и јако захтјеван, али и изузетно значајан.

„Сарадња са зворничком школом је изванредна. Ученици су веома задовољни, веома су укључени у практични део, доста експериментишу, што је важно, а имају прилику и да се друже са својим вршњацима из Зворника.“

Станислав Томић, координатор пројекта испред зворничке средње школе, подсјетио је да је у овој установи годинама постојала жеља да имају ђачки ресторан што је сада и омогућуно.

„Овим пројектом ћемо заокружити причу са оснивањем ђачког предузећа у оној правној форми која је нашим законом дозвољена. Мислим да ће то бити једна добра прича, један потпуно другачији приступ образовању и да ће се на тај начин и афирмисати једно занимање као што је кувар. У септембру се очекује да ресторан почне са радом, првенствено ће га користити ученици и професори, али мислим да ће моћи и други грађани, а планирано је и пружање услуге кетеринга.“

Следећег викенда ученици и професори из СШЦ „Петар Кочић“ отпутоваће у узвратну посјету колегама у Руми.