Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Предавање за воћаре о узгоју коштичавог и јагодичастог воћа
Предавање за воћаре о узгоју коштичавог и јагодичастог воћа

Град Зворник у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске – Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, организовао је данас за зворничке воћаре предавање о технологији узгоја шљива и хемијској заштити коштичавог воћа, те о технологији гајења малина и осталог јагодичастог воћа.

Један од предавача Ђорђе Глишић истакао је да је основни предуслов за заштиту било које воћне врсте, па и шљиве, да се на вријеме испоштују све неопходне и расположиве агротехничке мјере, те примјене хемијске мјере.

„Неопходно је на вријеме уклонити заражене биљне остатке као што су осушене гране, заражени плодови или заражено лишће, а након тога укључити хемијске мјере које подразумијевају примјену одређених инсектицида који се користе за сузбијање штеточина и фунгицида  који се користе за сузбијање биљних болести.“

Глишић је нагласио да се само комбинацијом превентивних агротехничких и помотехничких мјера као и мјера хемијске заштите могу добити задовољавајући резултати.  

Јадранка Бојић је напоменула да је ово период када се полако излази из фазе зимског мировања, те је зворничким воћарима говорила о предстојећим радовима у засадима јагодастог воћа, посебно малине које на овом подручју има нешто више.

„Када говоримо о малини сада је битан избор ластара, а након њиховог одабира и везивања   веома је битно извршити још једну зимску заштиту, независно од тога да ли су то воћари урадили почетком периода зимског мировања или не. Такође, и у периоду прије цветања, треба кренути поново са заштитом фунгицидима, инсектицидима и по потреби акарицидима, рекла је Бојић која је истакла да је неопходно обратити пажњу и на прихрану.

Поред онога што су чули на предавању, присутни воћари су данас имали прилику да добију одговоре и на друга питања и недоумице везане за узгој шљиве, малине, али и других воћних врста.