Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

07.08.2020. године

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић и градоначелник Зворника Зоран Стевановић посјетили су предузеће „Смрчак доо“ гдје су најавили подршку власнику Миладину Мијатовићу у изградњи новог погона.

„Задовољство је овдје бити и видјети шта је урадио и на који је начин Мијатовић развио ову фирму. Ово је сјајан примјер како се може организовати прикупљање, обрада и даљи пласман шумских плодова који се налазе у природи, а сама чињеница да ова фирма извози у више десетина земаља говори да то може да буде сјајан посао. Јако је важно рећи да ова фирма има велики број коопераната, дакле велики број породица из овог региона је наслоњено и живи од ове фирме. Министарство је направило одређени заокрет у задњих неколико година, јер желимо да подржавамо, не само примарну пољопривредну производњу, него и субјекте који се баве обрадом тих производа и њиховим даљим пласманом. Ове године први пут издвајамо већа средства и за капиталне инвестиције, између осталог и намјера фирме „Смрчак“ да инвестира у нови објекат и нови погон за сушење ће добити подршку и од Министарства гдје смо ми одвојили 100.000 КМ за суфинансирање и подршку за набавку још неке опреме, односно пољопривредне механизације. Наставићемо сигурно и у будућем периоду да снажније подржавамо капиталне инвестиције, при томе не угрожавајући примарну производњу.“  

Градоначелник је похвалио што у вријеме када је најважније изборити се и сачувати постојећа радна мјеста  постоје компаније  које улажу у проширење капацитета, инвестирају у будућност и у нова запослења. Он је најавио да ће Градска управа заједно са предузећем „Зворник стан“ обезбиједити довођење гаса који ће бити главни енергент за нову сушару воћа, поврћа и љековитог биља.

„Зато смо сви скупа данас овдје и хоћу да кажем да све оно што радимо претходних година, што подржавамо домаће инвеститоре, да то и овај пут показујемо, јер, док се страни инвеститори одреде да ли је негдје сигурно или не улагати, наши људи годишње у Зворнику инвестирају између 30 и 50 милиона КМ. У вријеме вируса корона који је изазвао проблеме на све стране ми овдје стојимо пред инвестицијом од скоро милион КМ. Ми ћемо увијек имати средстава и дати подршку за домаће инвеститоре који проширују своје капацитете, за домаће идеје, домаћа улагања, јер наши људи који овдје уложе не мисле да оду на јефтинија тржишта радне снаге и осталог, они ће овдје остати увијек, јер су овдје рођени, овдје живе, овдје се боре са нама заједно да се и у тешким временима преживи и опстане на тржишту.“

Он се захвалио министру Пашалићу на препознавању сјајне идеје, здраве компаније и на подстицају „Смрчку“ који, како је напоменуо, испуњава све услове предвиђене конкурсом за његову додјелу.

Градоначелник је нагласио да је „Смрчак“ мјесто гдје треба да завршавају вишкови производа зворничких примарних произвођача. Он је подсјетио да је Градска управа ове године издвојила највећи износ средстава за примарну пољопривредну производњу додавши да подршка „Смрчку“ представља надградњу тога.

Мијатовић је изразио задовољство данашњом посјетом његовој компанији оцијенивши да је ово најтеже вријеме у задњих неколико година с обзиром на ситуацију са вирусом корона, те да је због кризе за коју сматра да тек предстоји, прави тренутак да се фирме престројавају и праве неке кораке како би унаприједили производњу.

„Моје предузеће углавном се бави сакупљањем, прерадом и прометом гљива, љековитог биља, шумских плодова и јагодичастог воћа и све је намијењено извозу. Сигирно је да ће нам у овом времену без подршке и Владе и Министарства и локалне заједнице бити тешко и зато смо заједно да покушамо направити искорак.“

Pin It on Pinterest

Share This