Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Омбудсман за дјецу Републике Српске од данас и у Зворнику
Омбудсман за дјецу Републике Српске од данас и у Зворнику

У Градској управи Зворник данас је отворен први уредовни дан институције Омбудсмана за дјецу Републике Српске.

Замјеник Омбудсмана Јованка Вуковић у канцеларији правне помоћи у Шалтер сали примала је кориснике од 10:00 до 13:00 часова и тако ће бити сваког првог уторка у мјесецу.  

„Наметнула се потреба за отварањем уредовног дана на основу искуства које имам као замјеник омбудсмана у канцеларији у Бијељини. На овај начин институција омбудсмана приближила се корисницима са овог подручја, а не да они долазе у Бијељину.“

Вуковићева је нагласила да је основни смисао отварања уредовног дана у Зворнику да се приближе потребама дјеце, потребама породица, а у циљу заштите права дјеце у ситуацијама када су њихова права повријеђена, али и у циљу унапређења положаја дјеце заједно са релевантним институцијама.

„Разлози због којих се могу обратити институцији Омбудсмана су све ситуације када се примјети да се крше права дјетета, а могу се обратити родитељи, неко ко са стране посматра и види,  институције. То могу учинити лично у просторијама Градске управе Зворник, електронским путем на адресу jovanka.v@djeca.rs.ba, путем телефона 055/420-901 или поштом на адресу Патријарха Павла бр.1, 76.300 Бијељина. Пријава може бити анонимна, потписана, лична. Али најбоље је када се обави разговор са подносиоцем пријаве, јер некада неке ствари можемо да разријешимо и медијацијски и да не губимо вријеме у писању пријава, дакле директан разговор је најбољи пут да разријешимо оно што је у најбољем интересу дјетета. Омбудсману се могу обратити и у ситуацијама које се дашевају у школи, ако је у питању вршњачко насиље, ако је у питању лоше оцјењивање, ако је у питању лош однос ученика према наставнику, ако родитељи постављају посебно захтјеве, то је и избор ученика генерације, такмичења талентоване дјеце. То су и ситауције висококонфликтних развода приликом повјеравање дјеце на даљу бригу и старање једном родитељу и одржавање личног контакта са родитељем са којим дијете не живи, односно ми смо овлаштени да покривамо сви сегменте дјечијег живота и да реагујемо када су нарушена њихова права“ – рекла је Вуковићева захваливши се Градској управи Зворник која је показала висок степен сензибилитета за сарадњу са канцеларијом, а што је у најбољем интересу дјеце ове регије.

Замјеница омбудсмана имала је данас прве кориснике, а следећи њен долазак биће у уторак, 5. јула.