Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Одржана 22. сједница Скупштине града

Одржана 22. сједница Скупштине града

26.10.2023.

На 22. скупштинском засиједању одборници су дали сагласност на одлуке АД „Зворник стан“ према којим је корисницима стамбеног простора цијена гријања повећана за 22 посто и износиће 3,30 КМ по квадрату,  док је за кориснике пословних простора умањена за 10 посто и износиће 6,06 КМ по квадратном метру.

Данас је донесена и Одлука о субвенционисању трошкова гријања из буџета Града Зворника угроженим категоријама за грејну сезону 2023/24 године у износу од 0,60 КМ по квадратном метру грејне површине стамбеног простора, мјесечно. Право на субвенцију имају корисници права на новчану помоћ и корисници права на личну инвалиднину којима су иста призната код Центра за социјални рад, као и ратни војни инвалиди и породице погинулих бораца ВРС док остварују право на породичну инвалиднину и чија укупна мјесечна примања не прелазе 500 КМ.

Поступак за остваривање права на субвенционисање гријања лице покреће подношењем писменог захтјева Центру за социјални рад Зворник. Уз захтјев достављају и копију личне карте и последњи рачун за пружене услуге гријања. Ратни војни инвалиди и породице погинулих бораца ВРС подносе захтјев код Одјељења за борачко инвалидску заштиту Градске управе Зворник уз који прилажу и копију личне карте, кућну листу, увјерење пореске управе о висини прихода за све пунолетне чланове домаћинства и последњи рачун за гријање.

Цијена услуге гријања корисницима стамбеног простора задњи пут промијењена је 2015. године, а од тада до данас на тржишту се десио општи поремећај цијена, а посебно енергената, напоменуо је в.д. директора „Зворник стана“ Стево Савић.

Кад је ријеч о цијени у пословним просторима, појашњено је да је она умањена, јер је анализа показала да се око 90 посто корисника искључило са система централног гријања. Сматрајући да је постојећа цијена висока и да ће њено смањење допринети да један број корисника одлучи да се поново прикључи, донесена је оваква одлука.

 „Поред тога што за одређене категорије којима је одобрена субвенција цијена гријања остаје непромијењена, ми ћемо свим заинтересованим грађанима који нам се јаве омогућити плаћање на 12 мјесечних рата, а покушавамо и да договоримо са банкама плаћање рачуна за гријање без провизије. Такође, ефекат повећања цијене гаса у задњем кварталу од 2,95 посто неће даље утицати на повећање цијена нити за кориснике прикључене на систем централног грејања, нити за оне који су прикључени на гасну дистрибутивну мрежу.“  

На сједници је усвојена и Информација о стању у привреди и запошљавању на подручју града на дан 30. септембар текуће године. На територији града Зворника пословало је 1.173 пореска обвезника од којих су 878 предузетници и 295 правна лица. Информација, између осталог, садржи и податке о запосленим и незапосленим лицима, пензионерима, о увозу и извозу.

Градска Скупштина дала је сагласност на Одлуку о цијенама и начину наплате комуналних услуга на подручју града, као и Одлуку о цијени гробних мјеста, одржавања и уређења заједничких дијелова гробља и других погребних услуга на градском гробљу у Каракају.

Директор предузећа Јован Томић појаснио је да је цијена услуге водоснабдијевања поскупела за 8 посто, одвоз отпада за 22 посто и услуге на градском гробљу за 50 посто.

„Ово су најмања могућа поскупљења, а која су била неминовна због раста улазних трошкова Водовода и комуналија. Овакво повећање цијена донеће одрживост наших услуга и допринеће развоју предузећа.“

Према анализи АД „Водовод и комуналије“, Зворник има најнижу цијену сакупљања отпада која није мијењана од 2018. године, док цијене услуга на градском гробљу нису мијењање 14 година.

Градоначелник Зворника Бојан Ивановић рекао је да, нажалост, због кретања цијене гаса, Градска управа није у могућности да суфинансира Зворник стан више него што то иначе ради, те је морало доћи до корекције цијена.

„Грејање за кориснике стамбеног простора је поскупело, а за кориснике пословних простора појефтинило, али смо истовремено усвојили и одлуку о субвенцији најугроженијих категорија, тако да ће за њих цијена остати на садашњем нивоу.“

 Што се тиче поскупљења цијена предузећа „Водовод и комуналије“ градоначелник је подсјетио да Град Зворник од 1. јануара текуће године из буџета субвенционира трошкове комуналних водних услуга корисницима права на новчану помоћ и корисницима права на личну инвалиднину којима су иста призната код Центра за социјални рад. Њима је одобрена субвенција од 3 m³ воде и канализације по члану домаћинства мјесечно.

На сједници је донесена и Одлука о уклањању објеката у Спречанској и у Рибарској улици, који су власништво Града Зворника.

Градоначелник је истакао да Градска управа интензивно ради на повећању броја паркинг мјеста у граду, јер је недостатак истих један од горућих проблема.

„Данас смо донели одлуку о уклањању објекта на простору Б-блокова на чијем мјесту ће бити изграђена градска гаража и очекујемо да средином наредне године она буде пуштена у функцију. Такође, биће уклоњена и кућа на углу улица Вука Караџића и Спречанске на чијем мјесту ће бити изграђено дјечије игралиште.“

Одборници су прихватили Информацију о стипендирању студената из буџета града Зворника у протеклој школској години у којој је наведено да је стипендија одобрена за 225 студената, а укупан износ средстава за ту намјену је 198.400 КМ.

Усвојени су и програми рада зворничких средњих школа за 2023/24 школску годину, те Извјештај о успјеху ученика основних и средњих школа у 2022/23 години и упису ученика у школској  2023/24 години, као и Одлука о расписивању лицитације за продају непокретности означене као к.п. бр. 2828/4 КО Челопек.

На сједници је разријешен директор Дјечијег вртића „Наша радост“ Вукомир Станковић, на лични захтјев, те за вршиоца дужности директора, до окончања поступка јавне конкуренције, именована Маја Соро, дипломирани педагог, запослена у овој предшколској установи.

Pin It on Pinterest

Share This