Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Одржана 16. редовна сједница Скупштине града Зворника

Одржана 16. редовна сједница Скупштине града Зворника

07.12.2022.

На 16. редовној сједници градске Скупштине једногласно је усвојен ребаланс буџета града Зворника за 2022. годину у износу од 40.957.000 КМ који је идентичан са Нацртом овог документа.   Порески приходи ребалансом буџета планирају се у износу од 24.416.746 КМ и за 4.247.166 КМ су већи од усвојеног плана, док су непорески приходи мањи за 1.202.500 КМ и планирају се у износу од 3.185.120. Неискориштена средства по основу кредита и гранта из претходне године  износе 3.123.000 КМ и идентична су са првобитним планом.  У првих 9 мјесеци остварен је суфицит у градском буџету, јер су расходи и издаци извршени у износу од 22.091.602 КМ и за 2.761.470 КМ мањи су од прихода и прилива.

На данашњој сједници једногласно је усвојен и Нацрт буџета града Зворника за 2023. годину у износу од 36.035.000 КМ.  

Замјеник градоначелника Бојан Ивановић рекао је, говорећи о ребалансу буџета за ову годину, да је он већи од плана за 6.185.000 КМ, од чега су 2.500.000 КМ изворни приходи, а 3.500.000 КМ су дотације и помоћ Владе Републике Српске што је све допринело да 2022. година буде успјешно завршена.

„Из изворних прихода успјели смо финансирати растуће цијене роба и услуга, а такође један дио тих средстава преусмјерити у инвестиције. Из осталих средстава око 2.500.000 КМ уложено је у инфраструктуру мјесних заједница, а око 900.000 КМ за помоћ у куповини простора за дјечији вртић. Када је питању буџет за 2023. годину евидентно је да и у овој години долази до раста наших изворних прихода што нам даје за право да ћемо извршити све своје законски преузете обавезе. Сва социјална давања ћемо уредно извршавати, као и она која ћемо сами финансирати из буџета за одређене категорије становништва како би помогли у вријеме растућих цијена, а са друге стране и развојни пројекти који су предвиђени планом капиталних инвестиција ће бити реализовани.“

Замјеник градоначелника је напоменуо да су неки од пројеката континуирано уређење градских улица, расвјета, проширење паркинг простора гдје ће на прољеће доћи до градње једне гараже на подручју Б-блоковима, потом улагања у инфраструктуру мјесних заједница.

„Ићи ћемо и у проширење капацитета пословних зона, јер нам у задње вријеме стиже велики број упита од иностраних фирми у смислу шта им ми можемо понудити да би дошли у Зворник. Жеља нам је да један дио пословне зоне пребацимо на сјевер, конкретно у МЗ Брањево гдје су се стекли сви услови. Такође, очекујемо у фебруару или марту да крену радови на уређењу корита ријеке Хоче од ушћа у ријеку Дрину до моста на магистралном путу и још бројни пројекти.“

Одборници су усвојили и годишње програме рада и финансијске планове јавних установа чији је оснивач Град Зворник за 2023. годину и то Дома здравља, Центра за социјални рад, Дома омладине, Рекреативно спортског центра, Дјечијег вртића „Наша радост“, Туристичке организације, Народне библиотеке и музејске збирке и Дома за старија лица.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Дарко Стефановић рекао је да су програми рада и финансијски планови од скоро свих јавних установа једногласно усвојени, те оцијенио да то показује да су их управни одбори и директори пројектовали на реалним основама, као и да ће и наредне године остварити позитивне билансе и обављати своју дјелатност на исправан начин.

Донесене су и одлуке о куповини земљишта ради изградње пумпне станице у Локању, те о поврату новчаних средстава ради обештећења физичког лица који је уложио одређена средства у реконструкцију, доградњу и спољашње уређење пословног простора, а који је у власништву Града Зворника.

Усвојена је и Информација о стању и заштити животне средине на територији града, те приједлози одлука о објављивању Јавног огласа за избор и именовање члана Градске изборне комисије града Зворника и о именовању чланова комисије за спровођење јавног огласа за избор и именовање члана ГИК Зворник, као и о утврђивању критеријума и расписивању Јавног огласа за избор и именовање директора Центра за социјални рад Зворник, о прихватању поклона непокретности у К.О. Скочић и о куповини земљишта  у К.О. Зворник за потребе проширења гробља у Каракају.

Pin It on Pinterest

Share This