Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Одржана 11. сједница градске Скупштине
Одржана 11. сједница градске Скупштине

Одборници су на данашњој сједници усвојили План имплементације (2022-2024) Стратегије интегрисаног развоја града Зворника за период 2018-2027 година. У текућој и наредне двије године предвиђено је спровођење 52 пројекта из области економског, друштвеног и развоја инфраструктуре и заштите животне средине. Укупна вриједност свих пројеката за три године износи 72.635.280 КМ.

Замјеник градоначелника Бојан Ивановић истакао је да је највећи пројекат доградња новог блока Болнице и реконструкција постојећег, а неки од капиталних су и изградња водоводних система као што је Пилица-Локањ што је у току или Водовод Запад који треба да почне у другој половини године.

Усвојене су и двије одлуке о основаности утврђивања општег интереса и то ради реализације Пројекта заштите од поплава ријеке Дрине на подручју МЗ Каракај, те ради реализације пројекта “Рехабилитација ријеке Хоче кроз насеље Терминал на подручју МЗ Каракај“. Према раније потписаном Меморандуму о реализацији мјера предвиђених Акционим планом за заштиту од поплава и управљање ријекама у БиХ између Града Зворника и Вода Српске обавеза Града је рјешавање имовинско-правних односа.

„Град Зворник интензивно ради на уређењу водотока како би се заштитила насеља од поплава. Конкретно овдје се ради о ријекама Хоча и Дрина и насељу Терминал, односно МЗ Каракај. Очекивати је да ове године оба пројекта крену у реализацију, а овим одлукама улазимо у процедуре рјешавања имовинско-правних односа“ –  рекао је замјеник Ивановић.

Данас је утврђена и накнада за уређење градског грађевинског земљишта у износу од 90,23 КМ по квадратном метру корисне површине објекта који ће се градити. Накнада се умањује приликом изградње производних објеката, а такође, у зависности од опремљености парцеле комуналном инфраструктуром за коефицијент учешћа у цијени комуналне нфраструктуре на коју објекат нема могућност прикључења.

Одлуком о допуни Одлуке о уређењу простора и градском грађевинском земљишту омогућено је да се тржишна цијена земљишта у поступку легализације бесправно изграђених објеката може платити у ратама и то до дванаест мјесечних рата.

На сједници је донесен и Програм кориштења буџетских средстава за подстицај пољопривредне производње на подручју града Зворника за текућу годину, те прихваћен Извјештај о стању у пољопривреди на подручју града Зворика у 2021. години.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Дарко Стефановић рекао је да је задовољан пољопривредном производњом у прошлој години, те да се нада да су и пољопривредници. Он је напоменуо да је број регистрованих пољопривредних газдинстава у АПИФ-у у протеклој години повећан за око 15 посто, као и да се стиче утисак да су се због пандемије сви мало више вратили пољопривреди, нарочито они који живе у руралним дијеловима града.

„Ове године је предвиђено више средстава за подстицај развоју пољопривредне производње него претходне године, а уколико буде потребе, вјерујем да ће Градска управа реаговати на вријеме и  издвојити додатна средства како би помогли свим пољопривредницима. Подигнут је лимит подстицаја на 5.000 КМ за пољопривреднике који су у систему ПДВ-а како би ти који производе највише имали додатни мотив да наставе са пољопривредном производњом“.   

Усвојена је и Информација о стању у спорту на подручју града Зворника у прошлој години. Истакнуто је да је активно 45 спортских клубова од којих се у првој категорији налазе 22 клуба, у другој шест, трећој девет и осам клубова су у четвртој категорији. У њима тренира укупно 2778 чланова. Најзаступљенија спортска дисциплина је фудбал. У руралним дијеловима дјелује 15 секција различитих спортова.

Одборници су усвојили и одлуке о допуни Одлуке о комуналним таксама, те о кориштењу намјенских средстава посебних намјена од водних накнада у 2022. години, као и План о начину кориштења намјенских средстава остварених по основу накнаде за експлоатацију шума у текућој години и  Извјештај о раду Комисије за повратак, развој и интеграцију за 2021. годину.

Pin It on Pinterest

Share This