Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

Зворник је синоћ, уочи Савиндана, био домаћин првог представљања књиге „Од сумрака до Васкрсења Ловћена“ коју је почетком јануара издала Православна фондација из Београда.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић нагласио је да је лијепо што се промоција одржава уочи Светог Саве, додавши да смо у специфичној ситуацији, јер је једна дивна традиција обиљежавања Светосавске недеље дуга 28 година прекинута због пандемије вируса корона.

„Вечерас је требала бити Светосавска академија и желећи да одржимо ту спону приредили смо, заједно са нашим пријатељима из Православне фондације, промоцију једне дивне књиге.  Наш град има лијепу нит која нас повезује са Ловћеном, а то је наша црква на Ђурђев Граду која је реплика ловћенске капеле – рекао је градоначелник у обраћању на синоћњем догађају, истовремено упутивши честитке ученицима и просветним радницима поводом школске славе.

О књизи су говорили предсједник Управног одбора фондације и приређивач монографије Ранко Гојковић, те чланови Управног одбора Драган Елчић и Жељко Чуровић чији се текстови налазе у књизи, као и Блажо Вујовић.

Гојковић је истакао да је идеја за рад на књизи настала пролетос јер су били свјесни да је питање Његошеве капеле веома значајно идентитетско питање и да је Ловћен био српски Олимп.

„Нама се на неки начин посрећило и то нам је посебно драго да је и пред своје блажено упокојење владика Амфилохије изузетно актуелизовао то питање и данас видимо да се у свим медијима, у свим српским земљама доста говори о томе и чини нам се да је у правом тренутку књига урађена. Оно највредније, мислеће у српском роду, нашло се у овој књизи. Сада не жеља само Петра Другог Петровића Његоша, највећег српског песничког генија, можда чак и словенског, него  можемо рећи и заветна жеља блаженопочившег митрополита јесте да се Његошеве мошти врате у своје природно почивалиште, у цркву, он је био православни епископ, тамо је његово место, а никако у некаквом  масонском маузолеју.  И то је и порука са насловне стране књиге „Од сумрака до Васкрсења Ловћена“.

Гојковић је у предговору књиге написао „све сатанске силе су се упрегле у борбу против Његошеве капеле као својеврсног крова српства. Књига представља покушај да се из духовног визира сагледа све оно што се дешавало са прахом највећег српског песника и владара и владике црногорског. Највећа имена српске културе, владике, владари, научници свих профила, књижевници, песници, сликари, скулптори, историчари, правници чије бисерне редове читамо на странацима ове књиге својим аргументима за одбрану Његошеве заветне жеље и очување капеле, аргументима који до неба досежу, савили би и најтврђи челик али нису могли савити мртве душе оних који су доносили одлуке.“

Елчић је истакао да му је част што је прво представљање књиге баш у Зворнику и да одатле крећу са наредним промоцијама.

„Главна ствар на коју је цијела ова енергија усмјерена јесте да се покрене поново та прича, да се врати нешто што је склоњено, што је било потпуно изгубљено и да се тај аманет Петра Петровића Његоша испуни, да се капела поново изгради онако како је он дао завет и аманет српском роду у целини. Важно је да се на томе ради и ово је један скроман допринос у том правцу. Књига је изашла око Божића и како у Србији тако у Републици Српској од овог тренутка она ће имати свој живот у свим градовима. У оквиру тог пројект припремамо и филм.“

Чуровић, који је предсједник Савеза Срба из Црне Горе, рекао је да није знао за реплику Његошеве капеле у Зворнику додавши да ништа није случајно, као што није случајно да баш уочи Савиндана и баш у Зворнику праве прву промоцију о ловћенској капели.

Он је, између осталог истакао, да коначно треба да се окренемо себи, као и да треба организовати мобу како би свако узео по један камен од око 60 посто колико се још налази од старе капеле на Ивановим коритима, и однео га на Ловћен како би сазидали капелу.

„Тако ћемо испунити Његошев аманет и вратити се себи.“

Вујовић, који је члан „Београдског синдиката“, рекао је да и неке ствари у његовом животу, у животу његових другова и групе, Православне фондације и свих оних литија нису случајне, да су се поклопиле и повезале их као људе на једном заједничком подухвату.

„Човјек који је изузетна величина и који нас је окупио у сваком од тих деловања је блаженопочивши Амфилохије. Суштина нашег националног бића је светосавље које је једини сигуран и исправан пут којег треба да се држимо тако да смо ми у тим тренуцима које смо провели са митрополитом на литијама добили једну изузетну инспирацију. Народ у литијама изнео је једну величанствену борбу која је сада већ иза нас и мислим да је то нешто што је историјско, не само за српски народ, него за цели свет, у време бунта у неким револуцијама, у неким превирањима, литије су нешто незапамћено. Та симболика наше песме, надам се да ће се пренети на ово што ми као Православна фондација покушавамо да урадимо, а то је да сване зора и на Ловћену, да се капела врати где јој је место и земни остаци великог Његоша.“

Православна фондација настала је прије нешто више од годину дана по благослову блаженопочившег митрополита Амфилохија, прије свега са идејом очувања вјерског и културног идентитета српског народа ма гдје се налазио.

Изводе из текстова на промоцији читао је проф. Зоран Куљић, а пјесме „Света Анастасија српска“ и „Весели се српски роде“ отпјевала је Анђела Кулић, ученица ОМШ „Војин Комадина“ уз инструменталну пратњу професора гитаре Дамјана Станишића. Током промоције на великом платну приказан је спот „Београдског синдиката“  и пјесма „Свиће зора“.

Pin It on Pinterest

Share This