Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Координациони одбор Црвеног крста регије Бирач – Свечана академија поводом 30 година Црвеног крста Републике Српске

Координациони одбор Црвеног крста регије Бирач – Свечана академија поводом 30 година Црвеног крста Републике Српске

28.10.2022.

Вечерас је у Дому омладине у Зворнику одржана Свечана академија Координационог одбора Црвеног крста регије Бирач поводом 30 година постојања и рада Црвеног крста Републике Српске.

Генерални секретар ЦКРС Снежана Ковач рекла је да се ова организација доказала у периоду од настанка до данас те да је јубилеју посвећена цела 2022. година.

„Вечерас смо у Зворнику и да се захвалимо свима онима који су дали допринос да опстанемо и радимо 30 година. Мислим да смо као највећа хуманитарна организација на простору Републике Српске одговорили свом задатку и да смо испунили нашу хуману мисију. Сматрам да су резултати које је организација показала изузетно значајни, али највише захваљујући, поред професионалних лица у организацији ЦК-а, и нашим волонтерима. Ове задње године су некако и лакше, али морамо се сетити да смо ми настали 1992. године у вријеме најтежих збивања када је и ово подручје било посебно изложено великом броју избјеглица, тешким ситуацијама, страдањима и мислим да је и ЦК као организација у том периоду имао велики значај за све људе.“  

Ковач је нагласила да није без разлога прошле године Министарство за породицу, омладину и спорт прогласило ЦКРС најбољом организацијом која окупља највећи број волонтера у својим редовима.

„Искористила бих прилику да позовем људе да се прикључе Црвеном крсту јер смо ми народ који у себи носи хуманост, доброту и доброчинство, са којим заједно можемо да пружамо људима који су у стању потребе оно што им је неопходно.“

Секретар Координационог одбора Црвеног крста регије Бирач и секретар Градске организације ЦК Зворник Дана Мићић рекла је да у свим друштвима постоји потреба за организацијом Црвеног крста.

„Суочавали смо се током три деценије и са потешкоћама и проблемима, али смо све то рјешавали са успјехом захваљујући добрим људима, волонтерима, донаторима, као и нашој Градској управи која нам је обезбиједили просторије и учествује у финансирању нашег рада. Наши волонтери су дали и велики допринос у пружању помоћи становништву приликом поплава које су 2010. и 2014. године задесиле Зворник, а такође и приликом пандемије. Морамо поменути и добровољне даваоце крви који се увијек одазову на позив да дарују драгоцјену течност и зато им се захваљујемо, као и Болници, Дому здравља и школама, јер су сви дали допринос да Црвени крст буде оно што јесте, а то је једна од најорганизованијих хуманитарних организација која иза себе има добре резултате“ – рекла је Мићићева која је посебно упутила позив омладини да се придружи и да ради по принципима Црвеног крста.    

На академији је приказан документарни филм о три деценије рада ЦКРС под називом „Стазама хуманости“. Уручени су заслужним појединцима, организацијама и установама Сребрни знак, признања, јубиларна признања и захвалнице.

У музичком програму наступила је Ирена Спасојевић која је отпјевала химну Моја Република, те са двије нумере на хармоници ученик ОМШ „Војин Комадина“ Павле Гурдељевић.

Pin It on Pinterest

Share This