Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

У току је припрема документације за поступак братимљења града Зворника и грчког града Драме, које је започело на иницијативу Представништва Републике Српске у Грчкој.

Делегација Градске управе града Зворника боравила је од 20. до 22. октобра у узвратној посјети грчком граду Драми током које су организовани бројни сусрети. Градоначелник Зоран Стевановић са сарадницима имао је састанак са представницима политичких партија и локалног парламента у Драми.

„Имали смо ту част да у локалној скупштини разговарамо са представницима свих политичких партија које у Драми учествују у политичком процесу. Представили смо им Зворник, наше уређење, процесе и начин на који ми већ годинама у граду одржавамо политичку стабилност. Са друге стране, домаћини су били веома заинтересовани да добију што више информација због чега је Зворник прави избор за братимљење и будућу сарадњу. Мислим да смо након свеобухватних разговора сви заједно дошли до истог закључка и да ће и позиција и опозиција у оба случаја бити сагласне са одлуком о потписивању споразума, које би требало да се деси до половине наредне године,“ сматра градоначелник Стевановић.

Према ријечима Биљане Милић, шефице Одсјека за управљање локалним економским развојем и међународну сарадњу посјета Драми само је један од корака које град Зворник жели учинити у регионалном повезивању, умрежавању и стварању предуслова за будуће пројекте.

„С обзиром да је Грчка у Европској Унији, сарадња са Драмом која нам је изузетно блиска отвориће нам могућности за пренос знања и искустава, заједнички наступ у ервопским програмима. Овакав ангажман ствара нам прилике за пројектно планирање, а ми ћемо урадити  све да их и искористимо. Већ смо договорили неколико конкретних активности које ћемо реализовати у областима од заједничког интереса,“ додаје Биљана Милић.

Заједно са Туристичком организацијом Драме, зворничка делегација посјетила је Планински информативни центар о Родопима и њиховом био систему и манастир Светог Георгија. Рјешења из области туризма које има Драма су врло блиска ономе што планира Зворник у наредном периоду, истиче Ивана Ђокић Милановић, директорица Туристичке организације града Зворника.

„Туризам је идентификован као једна од грана у којој се планира сарадња након званичног потписивања и успостављања братских веза Зворника и Драме. Поред сарадње и повезивања туристичких агенција наша два града и размјене туриста, током дводневног боравка  разговарано је и могућој сарадњи и покретању заједничких пројеката у области туризма, помоћу којих бисмо привукли средства како бисмо унаприједили нашу туристичку понуду,“ истиче директорица зворничке Туристичке организације Ђокић Милановић.

На састанку у кабинету градоначелника Драме Мамсакоса Христодулоса дефинисани су кораци које оба града требају предузети у наредном периоду како би се припремио и потписао споразум о сарадњи. Након конференције, делегација је обишла локалну највећу и најпознатију винарију „Нико Лазариди“ и присуствовала отварању постројења за биолошко пречишћавање отпадних вода у Драми.

Према ријечима Дарка Стефановића, начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности овакав вид сарадње је од користи како за Зворник тако и за град Драму.

„Посјета је трајала прилично кратко за много активности које су наши домаћини припремили. Обишли смо неке од туристичких потенцијала до привредних капацитета града Драма. Сматрам да ће нам у будућности споразуми као овај који ћемо имати са Драмом користити не само у туристичком смислу него и у привредном. Врло је могуће да дође до привредне размјене и размјене искустава наших и грчких предузетника. Успостављени су примарни контакти, а на нама је да односе усмјеримо у правцу у ком желимо,“ додао је Стефановић.

Посредством Представништва Републике Српске у Грчкој, у августу ове године представници грчке Драме посјетили су Зворник. Током боравка, градоначелник Драме са сарадницима имао је прилику да обиђе туристичке знаменитости града и посјети неколико привредних субјеката.

„Представништво Републике Српске у Грчкој кроз разне пројекте константно ради на промовисању Републике Српске и на јачању грчко-српских веза. У последњих пар година  Представништво је организовало низ пројеката везаних за Зворник као што је долазак више од 60 малишана из социјално угрожених породица на љетовање у Грчку, затим долазак групе „Изворник“ на Свјетско такмичење хорова у Солуну, организовање припрема теквондо клуба „Српски Соко“ за Свјетско првенство са  грчким теквондо клубом „Македоники  Динами“, обнављање веза са општином Каламарија са којом се Зворник побратимио 1994. године након велике хуманитарне помоћи који су Грци пружили српској дјеци током рата у БиХ. Братимљење Зворника са Драмом представља само наставак тих активности. Овакав вид споразума послужиће као основ за сарадњу како на пољу културе тако и на пољу инвестиција стављајући акценат на развој оба града, али и на јачањее  грчко-српских односа,“ закључила је Јелена Јовановић, шефица Представништва Републике Српске у Грчкој.

Споразуми и братимљења локалних заједница представљају основ за заједничко дјеловање у регионалним, ервопским и свјетским оквирима и основу за заједничко пројектно планирање.

Pin It on Pinterest

Share This