Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Град Зворник: Настављена сарадња са институцијом Омбудсмана за дјецу Републике Српске

Град Зворник: Настављена сарадња са институцијом Омбудсмана за дјецу Републике Српске

07.02.2024.

Сваког првог уторка у мјесецу у Градској управи града Зворника биће отворена Канцеларија Омбудсмана за дјецу Републике Српске. Споразум о сарадњи између Града Зворника и Омбудсмана за дјецу Републике Српске, који је потписан прошле године у мају, а подразумијева реализацију ове канцеларије, показао се као добра пракса. Овим је створена прилика да се приближе онима, који имају потребу да укажу на повреду права дјетета из ове регије.

Директан разговор са представником омбудсмана Републике Српске представља значајнији начин рјешавања проблема који се тиче права дјетета, тако да је досадашњи рад добар показатељ, да је то потпуно оправдано и  додатни подстрек да се настави сарадња у даљем периоду.

„Предност је када случајеве можемо рјешавати медијацијски, дакле директним разговором, да не морамо ићи у комплетна поступања писања пријаве, наравно, када су у питању права дјетета која могу врло брзо да се отклоне, у томе је свакако предност отварања уредног дана једном мјесечно у Градској управи Зворник, која је имала пуно разумијевања за овакву врсту потребе њених грађана, али и шире, с обзиром на то да имамо и предмете обраћања Сребренице, Милића, Братунца, Осмака“, истакла је Јованка Вуковић, замјеница Омбудсмана за дјецу Републике Српске.

Грађанима је уједно олакшано да не морају долазити у Бијељину и осим тога створена је могућност директне сарадње са институцијама и субјектима заштите права дјеце на подручју града Зворника, уколико се одлуче на директан контакт, а евентуално могу да се обрате и електронским путем, путем поште или телефона.

Вуковићева је нагласила и значај медијске подршке уредном дану и раду опште канцеларије Омбудсмана за дјецу у Бијељини, односно за дјецу Републике Српске, јер се показало да имају све већи број странака које долазе директно у Градску управу Зворник и захвалила се на просторијама које су им дате на кориштење, за обављање разговора о проблемима везано за права дјетета.

„Приоритетно истичем сарадњу са Градском управом, руководством града, такође. Обишли смо и велики број школа у Зворнику и околини, сем тога са Центром за социјални рад имамо континуирану сарадњу, као и са Центром за ментално  здравље, дакле сви они који су на неки начин својим дјеловањем усмјерени на заштиту права дјеце“, рекла је Вуковићева.

Институција Омбудсмана је отворена за све ситуације гдје је примјетно да се крше права дјетета, а могућност обраћања имају родитељи, неко ко са стране посматра и види, институције. Такође, Омбудсману се могу обратити и поводом ситуација које се дашевају у школи, ако је у питању вршњачко насиље, ако је у питању лоше оцјењивање, ако је у питању лош однос ученика према наставнику, ако родитељи постављају посебне захтјеве, то је и избор ученика генерације, такмичења талентоване дјеце. Затим, ситуације висококонфликтних развода приликом повјеравања дјеце на даљу бригу и старање једном родитељу и одржавање личног контакта са родитељем са којим дијете не живи, односно овлаштени су да покривају све сегменте дјечијег живота и да реагују када су нарушена њихова права.

Замјеник Омбудсмана Јованка Вуковић, сваког првог уторка у мјесецу у канцеларији правне помоћи у Шалтер сали, прима кориснике од 10:00 до 13:00 часова.

Pin It on Pinterest

Share This