Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Зворник примјер добре праксе у области дигиталне трансформације

Зворник примјер добре праксе у области дигиталне трансформације

20.03.2024.

Удружење софтверских компанија Бит алијанса организовало је студијску посјету Зворнику у оквиру пројекта „Паметни градови – дигитална трансформација градова у БиХ“ и том приликом представницима локалних самоуправа представљени су процеси реализовани у Зворнику. Градоначелник Зворника Бојан Ивановић поздравио је присутне и пожелио им угодан боравак у нашем граду.

„Зворник је већ двије године дио пројекта „Паметни градови“ и много тога је учињено. Основни резултат који произилази из датог пројекта подразумијева значајно скраћивање времена од уочавања до пријаве проблема, али и до његовог конкретног рјешавања. Ми смо успоставили Географски информациони систем (ГИС), те покренули апликације „Паркинг“ и „Грађанска патрола“. Захваљујући овом концепту брже се рјешавају бројни проблеми са којима се сусрећу наши суграђани, а жеља ми је да Зворничани у сваком тренутку имају квалитетну услугу и правовремену информацију. Локалне заједнице у оваквим пројектима требају подршку и виших нивоа власти, али и привреде и струке,“ истакао је градоначелник Ивановић.

Апликација „Грађанска патрола“, представља изузетно користан дигитални сервис, који омогућава грађанима да путем мобилног телефона, пријављују комуналне проблеме из свог окружења, 24 часа дневно, седам дана у седмици, директно одјељењу Градске управе или комуналном предузећу, које је надлежно за њихово рјешавање.

Двогодишњи процес реализације пројекта у Зворнику представљен је присутнима и појашњени су  сви кораци од почетка реализације до припреме стратешких докумената, акционих планова и примјене апликације. Скупштина града Зворника усвојила је Мапу пута дигиталне трансформације, а консултант за њену припрему био је Александар Мастиловић. Према његовим ријечима Зворник је у претходне двије године постигао много, када је ријеч о испуњавању предуслова за дигиталну трансформацију. Предност је усмјерена на стварање правне основе, изградњу инфраструктуре података и успостављање дигиталног сервиса, полазећи од имплементације законског оквира за заштиту података о личности и изради скупова отворених података за будући портал отворених података.

Апликацију „Грађанска патрола“ Зворнику је поклонила компанија „DVC Solutions”, а њен директор Бојан Вуковић је истакао да је њихова визија да укључе сваког грађанина у овај процес.

“Овдје је важно поменути и похвалити градску администрацију Града Зворника која улаже значајну енергију и напоре како би одговорили на све пристигле пријаве, што су грађани свакако препознали. Локалне институције су показале одважност и спремност да укључе грађане као кључног партнера у успостављању процеса дигиталне трансформације кроз овај пројекат, што је сигурно подигло повјерење грађана у институције,” истакао је Вуковић.

Изазови са којима се локалне самоуправе у БиХ суочавају су исти без обзира на величину локалне заједнице. Кристина Ерак, програмска менаџерица Бит алијансе изразила је захвалност Граду Зворнику, али и представницима других локалних заједница, које су показале спремност да раде на дигиталној трансформацији. Према њеним ријечима било је ово позитивно искуство за све учеснике пројекта.

Предмет размјене идеја обухватио је представљање иницијативе у области дигиталне трансформације и о стратешким опредјељењима града Зворника, те методологија за стратешко планирање дигиталне трансформације, као и иновације у области комуникације са грађанима у Зворнику.

Студијска посјета завршена је обиласком компаније „Смрчак“, која је добитник награде за лидере одрживог развоја. Миладин Мијатовић, директор компаније показао је погоне и појаснио процесе, који се примјењују у његовом предузећу. „Смрчак“ је компанија која се бави сакупљањем, прерадом и прометом гљива, љековитог биља, шумских плодова, воћа и поврћа, те производњом јагодичастог воћа. Орјентисани су ка извозу, а тренутно запошљава 40 радника, од чега је 95% жена.

Пројекат „Паметни градови – ка дигиталној трансформацији“ реализован је у партнерству компанија Ланако и DVC SOLUTIONS, те удружења софтверских компанија у БиХ Бит Алијансе и Њемачког друштва за међународну сарадњу ГИЗ, а у име Савезног министарства за економску сарадњу и развој Савезне Републике Њемачке.

Pin It on Pinterest

Share This