Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

Зворник отворен за нове инвестиције

„Зворник је у овој години учинио додатни напредак када је добијен Сертификат повољног пословог окружења (БФЦ) и када су многе процедуре за потенцијалне инвеститоре поједностављене,“ рекао је градоначелник Зворника Зоран Стевановић након састанка са извршном директорицом Вијећа страних инвеститора Сањом Миовчић.

Вијеће страних инвеститора – ВСИ (Foreign Investors Council – FIC) је непрофитна пословна асоцијација основана 2006. године која представља интересе страних инвеститора присутних у Босни и Херцеговини. Асоцијација окупља 70 највећих регионалних и интернационалних страних компанија које су до сада инвестирале у БиХ више од девет (9) милијарди КМ, те запошљавају више од 20.000 грађана Босне и Херцеговине. Чланице ВСИ долазе из различитих сектора: прерађивачка индустрија, рударство, грађевинарство, енергија, трговина, информационе технологије, правне и финансијске услуге, телекомуникације, производња хране и пића, и многи други.

На састанку је разговарано о могућностима инвестирања у граду Зворнику, сарадњи са постојећим инвеститорима, те актуелним инвестициционим пројектима.

Посебна тема састанка била је иницијатива отварања слободне зоне на подручију града Зворника, који због близине границе са Републиком Србијом има одличан потенцијал за олакшан спољно-трговински промет, а тиме би се омогућило отварање значајних радних мјеста у овом граду.

Директорица Вијећа страних инвеститора, госпођа Миовчић истакла је да би успостављање и унапређење режима слободних зона у Републици Српској довело и до повећања износа директних страних инвестиција.

„Слободне зоне као интегрални дио спољно-трговинске политике представља изузетан механизам за привлачење страних инвестиција. Искуства из региона Западног Балкана показују да слободне зоне привлаче значајан број страних инвеститора који тренутно играју важну улогу у економијама ових земаља,“ рекла је Миовчић.

Након одржаног састанка делегација је посјетила швајцарску  компанију „Зеохем“ која је 2018. године у Зворнику отворила фабрику и покренула производњу за прераду зеолита и хроматографских гелова. У реализацију ове инвестиције уложено је више од девет милиона швајцарских франака.

Pin It on Pinterest

Share This