Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Зворник на седмом форуму „Паметни градови“ одржаном у Сарајеву

Зворник на седмом форуму „Паметни градови“ одржаном у Сарајеву

01.03.2024.

Град Зворник, који је  дио пројекта „Паметни градови – пут ка дигиталној трансформацији у БиХ“ учествовао је на форуму „Паметни градови“ одржаном у Сарајеву. Ови форуми служе као платформа за размјену искустава у области дигитализације како на регионалном тако и на локалном нивоу, односно у локалним заједницама.

Према ријечима Амире Омановић, програмске менаџерице ГИЗ-а у Босни и Херцеговини дигитална трансформација локалних самоуправа је процес који треба да има за циљ унапређење пружања услуга грађанима и привреди.

На Форуму је представљен водич „Паметни градови“, један од резултата пројекта, који не само што прецизно дефинише концепт паметних градова, већ и пружа јасне кораке које јавне локалне самоуправе требају предузети како би у потпуности искористиле предности дигиталне трансформације. Циљ Водича није само информисати, већ и подстаћи сарадњу, укључивање грађана, као и доношење информативних одлука, постављајући темеље за одржив, иновативан и прилагодљив урбани развој у Босни и Херцеговини.

“Форум „Паметни градови“ је замишљен као платформа на којој се сусрећу сви заинтересовани актери – јавне управе, институције, приватни сектор и међународне организације, а које имају интерес за имплементацију иницијатива и процеса дигиталне трансформације,” поручила је Кристина Ерак, пројектна менаџерица на пројекту Паметни градови.

У оквиру форума одржано је предавање на тему „Улога модерних информационо-комуникационих технологија у развоју будућих паметних градова“, које је било обогаћено  позитивним праксама из Србије и Словеније пружајући учесницима конкретна сазнања о имплементацији ових технологија у урбаном планирању и управљању.

У закључцима панел дискусија идентификовани су изазови у дигиталном развоју јавних локалних самоуправа у Босни и Херцеговини. Учесници су истакли сарадњу, као кључ успјеха, посебно у неразвијеним локалним заједницама, те потребу за интегрисаним приступом и јасном стратегијом развоја за постизање дугорочних резултата.

У оквиру пројекта Град Зворник добио је дигиталну апликацију „Грађанска патрола“ за пријаву комуналних кварова, као и средњорочни плански документ Мапа пута дигиталне трансформације града Зворника. Пројекат “Паметни градови – ка дигиталној трансформацији градова у БиХ” реализују Њемачко друштво за међународну сарадњу (ГИЗ) у сарадњи са Бит Алијансом, те у партнерству са компанијама Ланако и „DVC Solutions“.

Pin It on Pinterest

Share This