Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Зворник на конференцији „CORE Days“ у Котору – Економије нашег региона порасле за око 10% од 2020

Зворник на конференцији „CORE Days“ у Котору – Економије нашег региона порасле за око 10% од 2020

11.10.2023.

Економије региона су од пандемије корона вируса, односно у протекле три године, економски порасле за око 10 одсто док је у ЕУ раст износио око три одсто, речено је на међународној конференцији „CORE Days“ у Котору, где је представљен први регионални индекс о условима за одрживи економски развој. Индексом су обухваћене Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Косово*, Сјеверна Македонија, и Србија које заједно чине тржиште од готово 20 милиона становника и укупним БДП-ом од скоро 200 милијарди евра. У извјештају се наводи да је за још бржи економски раст неопходно унаприједити пословно окружење у цијелој регији.

На отварању скупа говорио је предсједник Црне Горе Јаков Милатовић који је нагласио да се залаже и промовише добросусједске односе.

Резултати првог регионалног индекса показују да је Хрватска најбоље рангирана у региону, као чланица ЕУ која има релативно повољно пословно окружење, и то са посебно високим резултатом у областима као шту су макроекономска стабилност и владавина права. Србија је на другом мјесту са одличним резултатима у еФискализацији и електронским системом за издавање грађевинских дозвола. Потом се истиче Црна Гора са пореском реформом и укидањем доприноса за задравство што је имало позитивне ефекте на раст привреде и наплату буџетских прихода. Албанија је на четвртом мјесту са више од 1.000 дигитализованих услуга за око 2,8 милиона корисника. Сјеверна Македонија је рангирана пета са позитивним помацима у погледу квалитета регулативе, а на зачељу табеле су Косово* и Босна и Херцеговина.

Регионални менаџер ИФЦ-а за западни Балкан Николас Маркијер поручио је да промовисање регионалне интеграције и подстицање одрживог друштвено-економског развоја лежи у сржи њихове мисије на Западном Балкану.

Конференција у Котору била је и прилика да Ниш, Параћин, Станари и Србац добију сертификат о повољном пословном окружењу (БФЦ СЕЕ) и тако се придруже мрежи од 44 локалне самоправе из цијелог региона које су сертификоване у последњем циклусу.

Конференцију „CORE Days“ 2023 – Паметан и зелени раст – локално, регионално, европски, организује НАЛЕД у сарадњи са другим члановима Партнерства за конкурентни регион уз подршку Шведске Владе коју спроводи Сида и Њемачке развојне сарадње коју спроводи ГИЗ.

Партнерство за конкурентни регион (CORE Partnership) представља платформу за дијалог и размјену најбољих реформских рјешења за одрживи развој региона. Партнерство окупља више од 20 институционалних партнера са територије Западног Балкана и Хрватске, укључујући и нове чланове.

Pin It on Pinterest

Share This