Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Зворник финансира Студију за напуштену депонију Тилић Аду

Зворник финансира Студију за напуштену депонију Тилић Аду

22.09.2022.

Град Зворник уз финансијску подршку Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске започео је поступак израде Студије о стању животне средине на локалитету напуштене депоније „Тилић Ада“. 

Према ријечима Сање Бјековић, службенице Градске управе града Зворника ово су први кораци који воде ка санацији депоније.

„Депонија Тилић Ада није у употреби од формирања Регионалне санитарне депоније. Њена површина је 2,7 хектара, а процијењено је да се на њој налази око 47000 тона отпада. Институт за грађевинарство из Бањалуке урадио је пројекат детаљних геолошких истраживања, а након израде студије о стању животне средине биће нам доступне различите пројектне могућности за санацију депоније,“ истакла је Сања Бјековић.

У понедељак, 19. септембра Институт за грађевинарство Бањалука започео је испитавања на депонији, која је смјештена уз обалу ријеке Дрине у непосредној близини новог моста, граничног прелаза са Републиком Србијом.

ЕКО фонд Републике Српске финансирао је пројекат са 30.000 КМ, а град Зворник је преостала средства обезбиједио из сопственог буџета.  До краја седмице ова фаза испитивања треба да буде завршена. Студија о стању животне средине на депонији Тилић Ада предуслов је за реализацију свих наредних активности, између осталог и за могућу рекултивацију овог подручја.

Pin It on Pinterest

Share This