Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Зворнички Дом здравља ускоро у трезорском систему пословања

Зворнички Дом здравља ускоро у трезорском систему пословања

06.03.2024.

Милош Томић, замјеник градоначелника Зворника заједно са директором ЈЗУ Дом здравља Зворник Радивојем Аћимовићем присуствовао је састанку у Административном центру Владе у Бања Луци на коме се разговарало о увођењу јавних здравствених установа у трезорски систем.

У Програму економских реформи републике Српске један од приоритета јесте успостављање одрживог здравственог система. Акционим планом за осигурање одрживости здравственог система Републике Српске у наредном периоду предвиђено је увођење јавних здравствених установа примарног нивоа здравствене заштите – домова здравља у трезорски систем Републике Српске.

Састанку је присуствовао Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, који је поновио опредјељеност Владе Републике Српске да сви домови здравља пређу на овај систем пословања, јер се на тај начин успоставља планско и намјенско трошење средстава.

„Досадашња искуства су показала да трезорски начин пословања омогућава квалитетније и транспарентније финансијско планирање, управљање и контролу трошења јавних средстава, а најзначајније препреке уласка јавних здравствених установа у трезорски систем представљају пореска дуговања здравствених установа из претходног периода,“ рекао је министар Шеранић.

Министар је присутне представнике градова, општина и домова здравља информисао да ће услиједити потписивање споразума о регулисању међусобних права и обавеза у циљу припреме и увођења домова здравља у трезорски систем Републике Српске у оквиру локалних трезора, између Министарства здравља и социјалне заштите, домова здравља и надлежних јединица локалне самоуправе.

На састанку су договорени оперативни кораци, који ће се проводити у наредних 60 дана с циљем припреме локалних заједница за увођење домова здравља у трезор. Досадашњим активностима у циљу осигурања одрживости здравственог система Републике Српске, у трезорски систем Републике Српске уведене су 22 јавне здравствене установе, од тога четири републичке здравствене установе: Завод за стоматологију, Завод за судску медицину, Завод за трансфузијску медицину и Завод за форензичку психијатрију Соколац, те 18 установа примарног нивоа здравствене заштите, односно домова здравља. 

Pin It on Pinterest

Share This