Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Зворничка Светосавска академија: Светосавље кроз пјесму и прозу

Зворничка Светосавска академија: Светосавље кроз пјесму и прозу

27.01.2024.

Наступом хора Основне музичке школе „Војин Комадина“ отворена је Светосавска академија у Зворнику. Градоначелник Зворника Бојан Ивановић захвалио се свима који су дали свој допринос да једна оваква манифестација постане традиција и да је обиљежавамо годинама са истим жаром.

„Светосавска академија централна манифестација, у оквиру „Светосавске недеље“, на којој се говори о лику и дјелу Светог Саве и  о Светосављу.  То је духовна манифестација која, прије свега, његује културу, историју и традицију српског народа,“ рекао је градоначелник Ивановић и додао да је наш пут – пут Светосавља.

Ивановић се захвалио свима који учествују у организацији ове манифестације, као и свим  извођачима који „Светосавску недељу“ чине достојном, управо, Светом Сави који је духовна водиља српском народу.

Градоначелник Ивановић искористио је прилику да се захвали за 30 година службовања проти  Видоју Лукићу, који од 01. фебруара одлази у пензију.

Светосавску академију благословио је и обиљежио њен почетак протојереј ставрофор Видоје Лукић истакавши да овакве свечаности и пуна сала зворничког Дома омладине показује нам да народ није заборавио пут Светосавља и изразио наду да ће се ова традиција наставити у вијековима који долазе.

Бесједу на овогодишњој Светосавској академији одржао је пјесник Горан Витић, који је рођен у сусједним Милићима, а живи и ради у Београду. Витић је у бесједи истакао да треба да будемо поносни на наше славне претке, довољно снажни, јаки и мудри баш онакви какве би нас и пожелио Свети Сава.

„Мудрост и јединство су нам потребни као и увек кроз историју да сачувамо свој идентитет и веру у себе на путу на којем се налази безброј препрека. Захваљујући Светом Сави и његовој дипломатији постали смо истоку запад, а западу исток! Сава, утемељитељ наше писмености и националног идентитета, уткао нам је пут препознатљивости Светосавља нашег у вечитој борби светлости и таме на путу страдања и српског опстанка,“ рекао је Витић је на Светосавској академији, посвећеној првом српском архиепископу и просветитељу Светом Сави.  

Пјесмама, које милују душу танану, писали су пјесници, користећи теме љубавне, духовне, мисаоне, сатиричне, родољубиве. Пјесму „Не дам“, бесједника Горана Витића зворничкој публици извела је бањалучанка Марија Награисаловић.

У програму свечане академије наступили су ученици и професори Средњошколског центра „Петар Кочић“ из Зворника изводећи драмско-рецитаторски приказ „Савино писмо родитељима“ и Светосавску пјесму – поздрав, ученица ОШ „Свети Сава“ Емилија Лујић изводећи пјесму „Над књигом бајки“ Десанке Максимовић, те ученици и професори зворничке ОМШ „Војин Комадина“.

Данас ће, на дан „Светог Саве“, бити обиљежена школска слава у свим основним и средњим школама у Зворнику, док ће се у црквама и храмовима служити света архијерејска литургија.

Светосавска недеља биће настављена пројекцијом филма „Света Петка-крст у пустињи“, традиционалним Избором спортисте града Зворника и позоришним представама. Светосавске свечаности у Зворнику одржавају се у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“, Града Зворника и Српске православне цркве Зворник.

Pin It on Pinterest

Share This