Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

28.01.2020. године

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је, након разговора са градоначелником Зворника Зораном Стевановићем о привредној ситуацији у нашем граду, да је Зворник један од градова који се изразито ослања на домаће компаније и домаћи капитал. Градоначелник је истакао да очекује да зворничка привреда настави узлазним трендом, додавши да је он заговорник домаћих инвестиција, јер, за разлику од страних улагача, људи који овдје живе и чије породице овдје живе, неће отићи код прве препреке, него ће овдје улагати, ширити своју дјелатност и запошљавати раднике, што је будућност простора какав је Зворник.

Министар је истакао да се неки будући инвеститори на простору Зворника могу појавити у смислу да буду наслоњени на капацитете „Алумине“ за чији је статус изразио наду да ће бити ријешен у овој години.

„Министарство и Влада Републике Српске подржава развој сваке локалне заједнице у смислу да омогућимо јефтинија финансијска средства за набавку нових технологија и проширење сваког привредног друштва које има потребу за тим. У овој години планирамо да са кредитним линијама преко ИРБ-а, Гарантног фонда и наших комерцијалних банака обезбиједимо повољне кредитне линије чија ће се камата кретати од 2,5 до 3 посто и гдје ће наши привредници моћи да набавком нових технологија ухвате корак и са конкуренцијом на домаћем тржишту и захтјевном европском. С друге стране наставићемо са давањем подстицаја који ће ове године бити дупло већи. На тај начин желимо да привреднике усмјеримо да улажу у правцу свог развоја како би задржали и повећали своју конкурентност и продуктивност, а самим тим обезбједили тржиште.“

Градоначелник Стевановић је изразио захвалност Министарству привреде и предузетништва на одобреним подстицајима за зворничка предузећа, као и на чињеници да су препознали да треба подстицати оне инвеститоре који улажу у нову технологију која ће нас једног дана сврстати раме уз раме са конкурентским предузећима из региона и шире.

Он је истакао да је током разговора са министром презентовао пресјек стања оних зворничких производних предузећа која су у задњих 4-5 година пословали са значајним растом, која су повећала број запослених, подигли укупне приходе и подигли инвестиције на овим просторима.

„Оно што ми очекујемо од страних инвестиција у периоду пред нама су инвестиције попут „Зеохема“, а то значи да неко од купаца производа „Алумине“ у Зворнику направи погон за прераду онога што већ купује у нашем граду како би смањио неке своје трошкове и подигао своју профитабилност. То је нека наша компаративна предност за добијање директних страних инвестиција.“

Градоначелник је рекао да у овој години очекује да дође до реализације руског пројекта техничког гаса што је инвестиција од преко 25 милиона евра.

„Буџет за ову годину је одобрен у „Газпрому“, први корак очекујемо већ у току фебруара, а то је израда пројектене документације. У току саме израде пројекта радиће много зворничких предузећа, прије свега из грађевинске и металске струке, Руси ће донијети своју технологију и ту ће бити двадесетак новозапослених људи већ крајем ове године у тој првој фази, а почетком сљедеће године слиједи нам и друга фаза.“

Након састанка министар Петричевић и градоначелник Стевановић посјетили су зворнички  „Генекс“ д.о.о. и „Обућу“ д.о.о.

Pin It on Pinterest

Share This