Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Завршен први дио пројекта „Тематска стаза стопама краља Александра Првог Карађорђевића“

Завршен први дио пројекта „Тематска стаза стопама краља Александра Првог Карађорђевића“

03.02.2023.

У улици Браће Обрадовића завршен је мурал у оквиру пројекта „Тематска стаза стопама краља Александра Првог Карађорђевића“ који реализује Туристичка организација града Зворника уз финансијску помоћ Туристичке организације Републике Српске.

На муралу је приказано сјећање на краљев боравак у Зворнику 4. јула 1919. године, што је било, како су тада медији записали, прво ступање Његовог Краљевског Височанства на земљиште ослобођене Босне, а чија је посјета послужила као повод идеји за изградњу новог жељезног моста који спаја Републику Српску и Србију.

Мурал се налази на потпорном зиду у близини куће Станка Николића у којој је краљ приликом посјете боравио, а која се данас налази под управом Зворничко-тузланске епархије. Са краљем и домаћином Николићем су и Ђорђо Видаковић, градски начелник Зворника, православни парох, жупник и мудерис.  Осликао га је зворнички умјетник Дејан Видаковић, а да би вјеродостојно био приказан тај историјски тренутак пројекат је реализован у сарадњи са Светосавском омладинском заједницом на челу са професором Станиславом Томићем.

У наставку пројекта планирано је и постављане двојезичне табле која ће туристима пружити информације о приказаној композицији, док ће у марту бити организована промотивна шетња „Краљевим стопама“.

„Мурал је важан као нова тачка за туристичко разгледање. Тематска стаза ће обухватати тачке храм Рођења Светог Јована Претече, кућа Станка Николића, мурал, мост Краља Александра Првог Карађорђевића и подземни град Карађорђевића у Малом Зворнику. Овим ће бити створена основа за увођење новог туристичког садржаја и увезивање туристичке понуде нашег града са сусједним Малим Зворником, што је и крајњи циљ овог пројекта. Такође, то ће омогућити да се, у годинама које слиједе, безброј пута чује прича о краљу Александру и  мосту и на тај начин кроз умјетност и туризам сачува важно културно-историјско наслијеђе“ – каже  директор ТОГЗ-а Ивана Ђокић Милановић.

Pin It on Pinterest

Share This