Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Замјеник Омбудсмана за дјецу РС: потпуно оправдано отварање уредовног дана у Зворнику

Замјеник Омбудсмана за дјецу РС: потпуно оправдано отварање уредовног дана у Зворнику

06.09.2022.

Замјеник Омбудсмана за дјецу Републике Српске Јованка Вуковић рекла је да су претходни мјесеци показали потпуну оправданост отварања уредовног дана у Зворнику и приближавања корисницима са ове регије.

„Сматрамо да је врло корисно да наставимо да радимо овим темпом, а грађанство већ има спознају и зову и директно у Бијељину на наш број 055/420-901 да закажу пријем у Зворнику, као што и данас већ имамо пет заказаних корисника, па се понекад чини да ли је довољан овај период од 10:00 до 13:00 часова или би га требало продужити.“

Од 70 предмета у канцеларији институције Омбудсмана за дјецу у Бијељини које су имали за осам мјесеци ове године чак 11 је из ове регије.

„Имамо пријаве и из Братунца, Милића, Власенице, и њима је много ближи Зворник од Бијељине. Зато је добро приближити се корисницима у циљу заштите права дјеце и да можемо у директном контакту са онима који подносе пријаву разрешавати проблеме, јер некада и самим разговором можемо да отклонимо повреду на коју је указано. Највећи број пријава и жалби, не само у Зворнику, него уопште, је на Центре за социјални рад, што је негдје и очекивано, с обзиром на лепезу њихових одговорности, овлаштења и широког дјеловања, али свакако бисмо вољели да је много мањи број. Поред центра најчешће жалбе су упућене ка основном суду, тужилаштву, полицији, школама, а најчешће кршена права на овој регији су у области насиља, вршњачког или унутар школе. Оно што свакако забрињава је присуство сексуалног злостављања, такође кршење права везано за алиментације и у оквиру образовања везано за разврставање дјеце са сметњама у развоју. Ово су најучесталије повреде права дјетета што није само присутно у овој регији, него и на нивоу Републике“.

Вуковићева је рекла да ће долазак у Зворник користи и за посјете институцијама које раде са дјецом, са намјером да  развију сарадничку мрежу, јер се тиме може дјеловати превентивно.

„Овим путем обавјештавамо и невладин сектор са идејама  како и гдје можемо бити партнери, јер није улога омбудсмана за дјецу само да реагује по пријавама и жалбама него да чинимо све напоре да поправимо положај дјеце у Републици Српској.“

Pin It on Pinterest

Share This