Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Вече посвећено Младеницима, Свјетском дану поезије и прољећу одржано у Зворнику

Вече посвећено Младеницима, Свјетском дану поезије и прољећу одржано у Зворнику

25.03.2024.

У Зворнику је  одржано традиционално „Поетско и музичко вече“ којим су обиљежени празник Младенци, Свјетски дан поезије и долазак прољећа. Гости манифестације били су најстарији брачни пар Марица и Бранко Пајкић из Каракаја који имају 64 године заједничког брака. Не постоји тајна за дугогодишњи брак кажу Бранко, којима има 88, и Марица, која има 85 године, и додају да је најважније поштовање.

„Уколико двоје људи имају заједнички циљ, онда све иде својим током. Ми смо се увијек лијепо слагали и уклапали,“ рекла је Марица и додала да имају двоје дјеце, сина и кћерку, те двоје унучади.

„Важно је сачувати љубав с почетка заједничког живота, а најважније је поштовање. Некад погријеши она, некада ја, али је суштина да опростимо једно дургом и кажемо извини,“ сматра Бранко.

На манифестацији је учествовало више од двадесет младих брачних парова који су у Зворнику склопили бракове од 22. марта прошле, до 20. марта ове године. Брачним паровима, као и најстаријем брачном пару, уручени су цвијеће и пригодни поклони које је обезбиједила Градска управа града Зворник. 

Градоначелник Зворника Бојан Ивановић поздравио је учеснике и нагласио да Градска управа подржава ову манифестацију којом се чувају моралне вриједности друштва. Пожеливши младим брачним паровима срећан и дуготрајан живот, Ивановић је рекао да је породица основ сваког друштва и да је друштво, које има здраве и јаке породице и породичне вриједности, боље и квалитетније.

„За потпуну радост потребан је неко с ким ћете је подијелити, тврдио је својевремено Марк Твен, а ја се надам да ће у наредним годинама расти број бракова у Зворнику,“ рекао је градоначелник Ивановић.

Предсједник Српског просвјетног и културног сруштва „Просвјета“ града Зворника Раде Перић је рекао да се ова манифестација у граду одржава од 1988. године, с циљем да се његују наши обичаји, њихово поимање и битисање. Он је нагласио да је Зворник поносан на ову манифестацију јер је један од ријетких градова који сваке године обиљежава у једном дану Младенце, долазак прољећа и поезију.

Протојереј Милош Зекановић сматра да се брак треба склапати на здравим основама, љубави, поштовању и трпљењу, како би се исти лакше носио са слабостима и одржавао на доброти.

У програму манифестације, игром, пјесмама, музиком, стиховима и драмским приказима, учествовали су Ансамбл народних пјесама и игара „Зворничко коло“, ученици Техничког школског центра, Основне школе „Свети Сава“ из Зворника и „Лозице“ из Лознице.

Организатор ове манифестације је СПКД „Просвјета“, а покровитељ Градска управа града Зворник.

Pin It on Pinterest

Share This