Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » Уручена рјешења за суфинансирање трошкова вантјелесне оплодње

Уручена рјешења за суфинансирање трошкова вантјелесне оплодње

13.07.2022.

Четири брачна пара са проблемом стерилитета који су испунили услове Конкурса данас су добили рјешења за суфинансирање трошкова вантјелесне оплодње из градског буџета.

За ову намјену биће издвојено укупно 18.000 КМ, с тим да Конкурс остаје отворен до утрошка и преосталих 7.000 КМ, колико је Конкурсом планирано. 

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је да је највише поносан на 22 наша мала суграђанина који су рођени из овог пројекта Градске управе који се спроводи већ дванаест година заредом.

„То је, у данашњим условима, једно одјељење ученика и то је нешто што нам даје за право да наставимо са овом активношћу. За претходних 11 година преко 250.000 КМ издвојено је из буџета за ову намјену. Хвала још једном свим нашим брачним паровима који улажу огромне напоре, и финансијске и сваке друге, како би се остварили као родитељи и хвала им што ће истрајати у тој борби и донијети на свијет наше нове мале суграђане.“

Градоначелник је додао да је у оквиру пронаталитетне политике Града Зворника у овој буџетској години повећана накнада са 200 на 400 КМ за прво и другорођено дијете гдје мајка не ради и са 500 КМ на 600 КМ за треће и свако наредно дијете.

„На последњој сједници Скупштине донијели смо одлуку о обезбјеђивању још једног објекта за проширење капацитета градског вртића и очекујемо да већ од јесени нећемо више имати дјеце на листи чекања за боравак у овој предшколској установи“ – напоменуо је градоначелник.  

Предсједница зворничког Удружења породица са проблемом стерилитета „Бебе 1“ Николина Оро рекла је да је највећи вјетар у леђа удружењу дала Градска управа издвајањем средстава за вантјелесну оплодњу паровима са овим проблемима.

„Градски правилник је, слободно могу рећи, најбољи у Републици Српској, јер он покрива и људе који су из својих средстава ишли на поступке, људе који су преко Фонда здравственог осигурања имали неуспјеле покушаје, као и људе којима треба донација репродуктивног материјала.“

Она је истакла да Удружење постоји 12 година, да је укупно рођено 78 беба, те да им је један од успјеха и то што проблем стерилитета више није табу тема у нашој средини, што људи долазе у удружење, отворено причају о свом проблему, размјењују искуства, заједно се боре, што им је, такође, доказ да су на правом  путу. 

Pin It on Pinterest

Share This