Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

Изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин уручио је у Зворнику постхумна одликовања породицама погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја Зворника, Власенице, Милића, Сребренице и Братунца.

Он је истакао да је предсједник Републике Српске, поводом Видовдана, крсне славе Војске Републике Српске и 15. септембра, Дана погинулих и несталих Републике Српске, постхумно одликовала 282 погинула борца Војске Републике Српске Медаљом заслуга за народ од којих су 39 из Зворника, три из Милића и по један из Власенице, Братунца и Сребренице.

„Поносно и достојанствено сјећамо се свих наших хероја који су вођени најчистијим осјећањима и часним племенитим циљевима дали своје животе за Републику Српску, њен народ и слободу у којој данашње генерације уживају и у којој требају да уживају и будућа покољења. Право и дужност Републике и њених институција је стални задатак  да обезбједе сигуран и задовољавајући правни и финансијски оквир за рјешавање статусних питања бораца, ратних  војних инвалида и породица бораца одбрамбено-отаџбинског рата. То је наша стална, света и трајна људска дужност и одговорност и она треба да траје све дотле док постоји српски народ и Република Српска. Уколико се  не будемо сјећали, уколико се не будемо подсјећали и не будемо преносили истину на наша покољења, она ће једног дана пасти у заборав и тог дана ће нестати Република  Српска, а нема тога на овом свијету који припада овом народу и који је дао допринос за стварање Републике Српске који да жели да се то деси. Сви желимо да Република Српска буде трајна и вјечна – рекао је Жупљанин у обраћању породицама погинулих бораца.

Он је нагласио да Република Српска чином уручивања ових одликовања исказује свој патриотски однос према погинулим брцима и њиховим породицама чије тековине остварења у одбрамбено-отаџбинском рату обавезују све да се са чврстом вјером чува и сачува Република  Српска. 

Замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић  поздравио је у име градоначелника и своје лично име присутне чији су најмилији за Републику Српску дали оно највредније – своје животе.

Он је поручио да ће Град Зворник и у нарендом периоду, као и до сада, пружати подршку породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима кроз различите пројекте подршке.

„Ти пројекти, прије свега, односе се на суфинансирање стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, пројекте стипендирања студената и пружања једнократних помоћи, као и пројекти подстицаја запошљавања и самозапошљавања који се финансирају из буџета града Зворника.“

Pin It on Pinterest

Share This