Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

27.08.2020. године

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић саопштио је да су радови на Мосту краља Александра Првог Карађорђевића на самом крају те да ће у току дана градилиште бити и очишћено.

Он је данас био на мосту гдје је рекао да је на граничним полицијама Србије и БиХ да усагласе ставове око званичног пуштања моста у саобраћај.

„Ако све буде како треба желимо да то буде сутра у току дана, али то не зависи од нас, јер постоје процедуре које се морају испоштовати. На добро свих нас који смо користили и који ћемо користити мост реконструкцију смо довели до краја. Могло се то завршити и раније, али, с обзиром да је пројекат реконструкције рађен прије више од осам година и да је предвидио асфалтну подлогу ми смо реаговали, на штету буџета Града Зворника, како би се урадила подлога од коцке. Ово је историјски споменик ова два града, ове двије државе, који треба да има репрезентативан изглед. Захвалност, прије свега, Влади Србије која је издвојила 600.000 евра за реконструкцију јер питање је кад би почела да та средства нису стигла. Град Зворник ће ова реконструкција коштати, са промјеном подлоге, скоро 750.000 КМ.“

Градоначелник је најавио да предстоје још неки радови и у моменту када се мост отвори, а који се односе на реконструкцију дијела плочника на уласку у град са моста.

„Ти радови ће почети већ од понедељка, али ће се саобраћај несметано одвијати. Урадили смо и пројекат декоративне расвјете који морамо усагласити са ресорним министарством Србије. Очекујемо да ће бити урађена до краја ове или почетком наредне године. Тиме ће овај мост постати један атрактиван споменик, једно опште добро свих нас. Још једном хвала свима на стрпљењу и   извињење онима који су мислили да може другачије. Нисмо дозволили извођачу радова да се било шта препусти случају. Ово је један од четири моста на подручју нашег града, а податак да их је преко 2.200.000 људи у прошлој години прешло говори колико су мостови битни и зато нисмо имали право да импровизујемо било шта када је у питању реконструкција моста. Обавеза је још већа када добијете средства, да их квалитетно потрошите и не направите никакав промашај у смислу квалитета извођења радова.

Градоначелник је изразио очекивање да ће бити ратификован међудржавни споразум у коме ће јасно бити дефинисано ко који мост одржава.

„Овај мост ће на одржавање припасти Републици Србији и наше молбе ће бити према надлежним службама и министарствима да се обезбиједи могућност да овдје буде интегрисани гранични прелаз, на србијанској страни, како бисмо добили шири простор на самом улазу у град из Србије на овом прелазу.“

Он је истакао и да мостови у Каракају, који је изграђен 1973. године  и Шепку, изграђен 1975. године,  до сада нису имали  озбиљније реконструкције, додавши да је вријеме да се и то уради, јер се преко њих се одвија значајан теретни и други саобраћај и треба да буду максимално безбиједни,  као и да лијепо изгледају.

Pin It on Pinterest

Share This