Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » У Зворнику вечерас отворен „Први кадар“
У Зворнику вечерас отворен „Први кадар“

Глумац Миодраг Мики Крстовић вечерас је у Дому омладине у Зворнику отворио 15. Међународни филмски фестивал документарног филма „Први кадар“ чији је мото ове године  „15. година-ваш Фестивал“.

Претходно му је, по одлуци Савјета Фестивала,  директор Витомир Митрић уручио Плакету „Лик кнеза Павла Раденовића“ за трајање, несебичан допринос и широк спектар различитих видова унапређивања екс-ју кинематографије до данас. Поклонивши се публици Крстовић је умјесто клапом, ударио својим длановима и прогласио „Први кадар“ петнаести пут отвореним.

Градоначелник Зоран Стевановић пожелио је добродошлицу гостима и љубитељима филма на четврти по реду „Први кадар“ у нашем граду.

„Циљ подршке Зворника Фестивалу јесте да кроз активности „Првог кадра“, кроз окупљање са циљем гледања филмова, допринесемо да се наша дјеца и наши млади људи окрену биоскопским пројекцијама. То је оно што сматрамо да је важно у њиховом развоју. Хвала вам што сте вечерас са нама и што смо сви заједно учинили све да биоскоп у нашем Дому омладине живи.“

Обраћајући се публици, умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић-Штифанић истакла је да овогодишњи „Први кадар“ доноси богат такмичарски и пратећи програм са петодневном Филмском школом у оквиру које су почеле радионице анимираног филма које се реализују у сарадњи са Студијом анимираног филма из Ниша и Сликарском радионицом „Палета“ из Зворника.

„У шест такмичарских селекција биће приказано 40 најбољих филмских остварења из целог света  и оно што је посебно значајно јесте да сте ви сада већ навикли да гледате добре филмове у биоскопу, али Фестивал доноси можда мало другачија остварења, и у документарном филму, која немате прилику да видите осим само на Фестивалу. Значајно је да истакнемо да је ове године жири у саставу проф. Драган Елчић, председник и чланови Дејан Дабић и Игор Тохољ вредно радио током припрема Фестивала и жирирања тако да ћемо ми у Зворнику и Источном Сарајеву имати две вечери награђених филмова и прилику да уручимо награде најбољим ауторима овогодишњег Фестивала.“

Премијерно у Републици Српској приказан је филм „Келти“ редитељке Милице Томовић. Како је на отварању речено, данашњи датум, 29. новембар, свима је остао урезан као Дан Републике. Случајно или не филм говори о нестанку једне земље и губитку идентитета.

Вечерашњу свечаност увеличао је Дјечији хор Дома омладине „Звончићи“ под руководством Христијане Сандић.

Претходно је одржана и конференција за новинаре на којој је Крстовић похвалио градску власт, појаснивши да не би било ни Фестивала, ни биоскопа, ни Дома омладине да она није одвојила средства, тако да једно без другог не може.

Крстовић је истакао да је за културу важно да постоје овакви Фестивали.

„Захваљујући биоскопу и фестивалу ствара се публика и одржава култура-рекао је Крстовић који је, коментаришући додјељено му признање, истакао да је ово награда за 46 година од како је снимио први филм и да је потврда да је оставио неки траг.

Градоначелник је напоменуо да сее изградњом  Дома омладине, куповином опреме за биоскопске пројекције дошли у ситуацију да све оно што се приказује у највећим срединама бивше Југославије, исто или следеће вече можете да се гледа и у Зворнику.

„И истрајност људи који воде Дом омладине да се филм приказује макар дошла само три гледаоца, дали су нашим суграђанима сигурност да ће пројекција бити, макар само због њих. Овде је два последња филма „Томо“ и „Јужни ветар“ гледало 5.000 људи. Међу младима, међу нашим средњошколцима створила се љубав према филму, захваљујући између осталог и „Првом кадру“ који сваке године едукује младе људе кроз радионице. Захвалан сам нашим пријатељима из Првог кадра што су изабрали да Зворник буде један од два центра њиховог фестивала и појављивање људи какав је и Крстовић који су оставили трага и у кинематографији и позоришној умјетности и бивше Југославије и до данас, ми смо подигли Фестивал на озбиљан ниво и желим да то тако буде и убудуће.“

Митрић-Штифанић је рекла да је идеја Фестивала да свих 15 година едукују младу филмску публику, створе је и развијају, али самим тим и кинематографију у Републици Српској.

„Град Зворник је већ четврту годину равноправан домаћин као и Источно Сарајево и можемо рећи да је то место где желимо да развијамо филмску умјетност и културу. Оно што је важно, 15 година фестивала је 15 година борбе и великог ентузијазма али уз подршку Града Зворника, Министарства просвјете и општина Источног Сарајева дошли смо до овог јубиларног фестивала. Ми се водимо значајном мисијом, а то је ширење љубави према филму и повратак публике у биоскоп. Мислим да филмска остварења која доносимо сваке године доприносе томе, као и наша филмска школа Првог кадра. На тај начин, од едукације најмлађих, ми желимо да створимо не само публику него и да им покажемо на који начин настају филмови и како и они сами једног дана да буду велики филмски ствараоци.  Оно што нас је водило у селекцији јесте да као и сваке године прикажемо најзначајнија филмска оставрења из целог света када је у питању кратки играни и документарни филм и ове године увели смо смо једну нову селекцију а то је „ТВ у фокусу“ са идејом да врло значајне приче прикажемо кроз телевизијску форму. И наравно играни филмови сваке године доносе неке нове и занимљиве приче и премијерно се приказују у Зворнику и Источном Сарајеву.“  

Министарство просвјете и културе Републике Српске генерални је покровитељ овогодишње манифестације коју финансира свих досадашњих година. Вечерас је саопштено и да је Савјет Фестивала донио одлуку да се поводом јубилеја – 15 година ове манифестације Министарству додијели Плакета „Лик кнеза Павла Раденовића“ за успјешно спровођење културне политике и стратешких циљева у децентрализацији културе кроз подршку Фестивала и филмске умјетности у Српској како би културу учинили доступном ширим слојевима друштва. Награда ће им бити накнадно уручена.

Фестивал су подржали Град Зворник и Општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа. Филмску школу суфинансира Министарство културе и информисања Србије.