Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » У Зворнику узоркована вода и риба из Дрине

У Зворнику узоркована вода и риба из Дрине

21.06.2023.

Партиципативне вјежбе узорковања и испитивања воде и рибе у Дрини, у оквиру пројекта „Грађанин научник“ спроведене су данас на Градској плажи у Зворнику.

Пројекат обухвата процјену утицаја загађења воде у сливу ријеке Дрине, који организује Мисија ОЕБС-а БиХ у сарадњи са Технолошким факултетом Универзитета у Источном Сарајеву и Природно-математичким факултетима Универзитета у Бањалуци и Сарајеву, како би се локалним заједницама, младима и представницима институција, на располагање ставиле информације о квалитету воде и стању водених екосистема.

Градоначелник Зворника Бојан Ивановић захвалио се члановима ОЕБС-а, Технолошком факултету и Природно-математичким факултетима, што су се упустили у реализацију ових активности.

„Циљ пројекта јесте да се подигне ниво свијести грађана о значају управљања отпадом и водама. Свакако да је и град свјестан тих проблема, због тога увијек подржавамо активности, које треба да допринесу већем значају заштите животне средине“, рекао је градоначелник Ивановић.

Шеф теренског уреда у Тузли, Мисија ОЕБС-а у БиХ, Дамир Гњидић изјавио је да је ово друга сеанса пројекта, која покрива средњи ток ријеке Дрине и да резултати тестова треба да подстакну релевантне институције да предузму неке кораке у складу са тим.

„Свеобухватна процјена еколошког статуса ријеке Дрине основа је овог пројекта, који за циљ и намјеру има да помогне домаћим институцијама, локалним заједницама и људима, да препознају ресурсе које имају и да их покушају сачувати на најбољи могући начин. Ријека Дрина представаља један од виталних прекограничних ресурса“, истакао је Гњидић.

Овај еколошки пројекат има за циљ информисање грађана и њихово предузимање активности у области заштите ријеке Дрине и уопштено заштите екосистема.

Pin It on Pinterest

Share This