Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » У Зворнику ускоро доступна апликација за онлајн пријаву комуналних кварова
У Зворнику ускоро доступна апликација за онлајн пријаву комуналних кварова

Грађани Зворника ће од ове године моћи пријављивати комуналне проблеме путем мобилне апликације „Грађанска патрола“.

Апликација ће бити доступна бесплатно за андроид и ИОС кориснике, тј. биће доступна путем Гугл плеј и ап-стора, док ће градске службе примати пријаве грађана преко веб софтвера путем којег ће реаговати на исте.

На овај начин биће омогућено да грађани Зворника или случајни пролазници путем својих мобилних телефона, са лица мјеста догађаја, пошаљу фотографије или пријаве неки комунални проблем било гдје у граду, без обзира на то да ли је ријеч о непроходном путу, обореном дрвету, проблему са гријањем или илегалној депонији.

Према ријечима градоначелника Зворника Зорана Стевановића ово је само још једна у низу директних комуникација са грађанима.

„Ми смо већ започели различите врсте комуникација са грађанима, како путем званичне интернет странице града тако и путем друштвених мрежа. То значи да смо на различите начине запримали питања, примједбе, критике, сугестије. Што се тиче комуналних проблема мислим да ће апликација „Грађанска патрола“ убрзати и формализовати пут од проблема до рјешења. Све службе ће у оквиру апликације имати сталну комуникацију међусобно и са грађанима. Значи ово је још једно побољшање у локалној администрацији,“ закључио је Стевановић.

Имплементацијом овог система олакшаће се комуникација између институција и грађана, а самим тим и обезбиједити бржа реакција надлежних органа.

„Велика већина АЈ-ТИ компанија из наше државе, па тако и Ди-Ви-Си Солушнс, углавном ради послове за страно тржиште, те у малој мјери доприноси дигитализацији БиХ. Наш основни мотив за улазак у овај пројекат је била тежња да придонесемо нашим локалним заједницама и модернизујемо начин на који сви ми дјелујемо. Почев од грађана који треба да пријаве неправилности које виде око себе па до локалних заједница чија је обавеза да реагују на пријаве грађана. Често чујемо људе око себе да се жале на тромост и пасивност система, сад коначно обичан грађанин има ефикасан алат да утиче на бржу реакцију надлежних служби. Надамо се да ће наше рјешење наићи на добар одзив грађана и да ће позитивно утицати на услове живота у ове двије локалне заједнице,“ истакао је Бранко Васиљевић, пословни програмер у Ди-Ви-Си Солушнс.

Апликацију прилагођену Палама и Зворнику донира Ди-Ви-Си Солушнс кроз пројекат „Паметни градови ка дигиталној трансформацији“, а који се реализује кроз развојно партнерство са компанијама Ланако д.о.о, Ди-Ви-Си Солушнс д.о.о у оквиру Дивелоп.де програма који имплементира Њемачко друштво за међународну сарадњу (GIZ) ГмбХ у име Савезног министарства за економску сарадњу и развој СР Њемачке (БМЗ), у сарадњи са удружењем Бит алијанса.