Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » У Зворнику представљене двије варијанте трасе брзе саобраћајнице кроз Зворник

У Зворнику представљене двије варијанте трасе брзе саобраћајнице кроз Зворник

21.02.2024.

На састанку представника Градске управе Зворник са представницима Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију и кинеске компаније „Шандонг“, поводом изградње брзе саобраћајнице Бијељина – Соколац у дужини од 160 километара, презентоване су двије варијанте трасе кроз Зворник.

Реализација овог пројекта је стратешки значајна за источни дио Републике Српске, јер ће допринијети привредном развоју регије и уједно обезбиједити бољу саобраћајну повезаност Републике Српске са Србијом, гдје се тренутно гради брза цеста Лозница-Шабац.

„Пројекат је од великог значаја за даљи развој Зворника, али и источног дијела Републике Српске. Град Зворник и градске службе ће се максимално укључити у реализацију овог пројекта како би допринијели да овај пројекат што брже и ефикасније буде завршен, а траса стављена у функцију,“ поручио је градоначелник Зворника Бојан Ивановић.

Надлежне градске службе ће у наредном периоду обићи терен и радити на рјешавању имовинских односа, а након усаглашавања са релевантним институцијама биће донијета и коначна одлука по којој ће се од двије презентоване варијанте градити. Оно што је већ сада јасно је да ће дионица Каракај – Шепак, у дужини од 27 километара, бити приоритет овог пројекта,истакао је министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић.

„Пројектом је предвиђено укупно седам дионица од Бијељине до Сокоца. За изградњу дионице Шепак-Каракај биће потребно око 200 милиона марака. Добро је да смо чули од стручних служби и градоначелника Ивановића сугестије, али и да немају посебних примједби,“ рекао је Чубриловић.

Брза цеста, дужине 160 километара градиће се од Бијељине преко Зворника, Милића, Хан Пијеска до Сокоца. Као жила куцавица источног дијела Републике Српске, ова цеста омогућиће бржи и безбиједнији саобраћај, развој привреде и туризма. Генерални пројекат за брзу цесту Бијељина – Соколац урађен је прије двије године. Претпрошле године је потписан Меморандум о међусобној сарадњи на пројекту изградње са кинеском компанијом Шандонг. Пројекат ће се, као и сви велики пројекти у региону, финансирати из кредита чији ће гарант бити Влада Републике Српске.

Током састанка, градоначелник Зворника Бојан Ивановић упутио је молбу ресорном министру Чубриловићу да ово министарство финансира реконструкцију магистралног пута Каракај-Дивич у дужини од 8 километара. Ријеч је о прометној дионици којом дневно пређе више од 20 000 возила, а која је прилично оштећена и која је посљедњи пут реконструисана прије 21 годину. У циљу побољшања путне инфрастуктуре и подизања нивоа безбједности саобраћаја на подручју Града, у Зворнику ће ове године бити реализован пројекат изградње пута Зворник-Шћемлија-Ораовац, у дужини од 2,4 километра. На овај начин ће се растеретити саобраћај на дионици Зворник – Каракај и уједно омогућити да се из центра града у Ораовац стигне за мање од пет минута.

Pin It on Pinterest

Share This