Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » У Зворнику представљен пројекат „Здраве заједнице у БиХ“

У Зворнику представљен пројекат „Здраве заједнице у БиХ“

15.05.2024.

Пројекат „Здраве заједнице у БиХ“ усмјерен је на укључивање свих грађана у стварање заједница, које ће усвојити и спроводити здраве животне стилове и обезбиједити стратешки приступ градовима у подручју превенције болести и промоцији здравља. Зворник је једна од 25 локалних заједница укључених у овај пројекат.

„Велика нам је част што смо дио ових активности чији циљ је прије свега подизање свијести о важности здравља становништва кроз промоцију и превенцију. Зворник улаже значајна средства у област здравства, од примарне здравствене заштите за функционисање Дома здравља и седам подручних амбуланти, до инфраструктурних улагања заједно са Владом Републике Српске и Владом Србије гдје учествујемо у изградњи новог блока Болнице. Све ово радимо како бисмо унаприједили услове у области здравства, како за кориснике, тако и за запослене да би могли пружати квалитетније услуге,“ истакао је градоначелник Зворника Бојан Ивановић.

На здравље грађана утичу различити фактори, као што су фактори средине, животни стилови, политички и економски фактори. Овај програм, којим се планира повећати здравствена информисаност становништва, реализоваће се у три фазе, истакла је доктор Марина Миловановић из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

„Пројекат нам је веома значајан јер по први пут укључени су различити партнери, као што су Савези општина и градова, Министарство просвјете, локалне заједнице, домови здравља, центри за социјални рад. Први пут имамо актере који нису из области здравствене заштите, али могу да допринесу побољшању здравља становништва. Наш циљ и наших партнера у пројекту јесу здраве заједнице, а то су мјеста у којима заједница брине за своје грађане, развијајући разне пројекте, услуге и стварајући боље услове за живот грађана,“ рекла је Миловановићева.

Кроз овај пројекат ће више од милион грађана достићи здравствену информисаност и повећати учешће у заговарању и активностима на промоцији здравља и превенцији болести у локалним заједницама, појаснила је Џенита Хреља Хасечић, пројектна менаџерица Института за популацију и развој.

„Ми смо позив за учешће послали свим локалним заједницама, али нису све успјеле да се квалификују за реализацију истог. Зворник је једна од 25 локалних заједница у којој ћемо спроводити различите активности. Фокус је на информисању грађана о здравом начину живота и здравим здравственим навикама. Наша подршка Зворнику биће и кроз рад са медијима, јер медије препознајемо као изузетне партнере у подизању свијести становника. Надамо се да ће се кроз овај пројекат систематичније приступати здрављу и бризи о истом,“ истакла је Хреља Хасечић.

У оквиру пројекта, чија прва фаза траје до 2027. године у Зворнику ће бити формиран Одбор за здравље, основана јединица за промоцију здравља и превенцију болести, спроведени програми превенције у предшколским установама и школама, те подигнута здравствена писменост и укључени грађани. Програм „Здраве заједнице у БиХ“ уз финансијску подршку Владе Швајцарске реализују Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, Савез општина и градова РС, Институт за популацију и развој и Град Зворник.

Pin It on Pinterest

Share This