Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

У задњих десетак година постигли смо завидан ниво међустраначке, међуљудске и међунационалне толеранције и моја жеља, као првог човјека овог града, је да идемо даље напријед, рекао је градоначелник Зворника Зоран Стевановић на званично представљање јавности умјетничког мурала на тему „25 година мира у БиХ“.

„Данас смо, на Дан људских права, уз подршку ОЕБС-а и на иницијативу Коалиције  „За позитиван Зворник“  добили један мурал који је сјајно осликао наш млади умјетник дајући снажне поруке. Има разних мимоилажења у мишљењима данашњих политичара на овим просторима, али ни један од њих није против очувања мира. Тврдим да ћемо економију развијати ако будемо знали сачувати мир. Можда она не иде брзином,  ни у складу са нашим жељама, али мир је нешто што је неупитно и нешто што сви морамо чувати као зјеницу ока свога. Вријеме је пуно изазова, сваки дан имате прилику да погријешите, да урадите нешто лоше, а моја порука је, за све младе људе прије свега, да се свим искушењима одупру, да буду јаки, да буду своји, да поштују све различитости међу нама. Имате пуно инвалида којима треба наша подршка сваки дан, много дјеце са посебним потребама, људи који тешко живе, свима око нас којима треба подршка морамо бити спремни да је дамо, да разумијемо свачији проблем. Морамо имати, свако појединачно, велико срце, бити спремни да пружимо руку свакоме коме је потребна, да уважимо свачији проблем, недостатак,  муку, сваку различитост међу нама. Моја порука на овај дан је да се уважавамо, поштујемо, волимо. Неће увијек бити пандемија вируса корона, свјетска економска криза, пад стандарда, напредак мора доћи, ако будемо сачували оно што данас имамо а то су мир, слога и поштовање.

Зорана Петковић, координатор испред Коалиције, истакла је посебно задовољство и част што је представљању мурала присуствовао градоначелник Стевановић. Она је нагласила да је ОЕБС финансирао израду мурала који је осликао млади зворнички уметник Дејан Видаковић.

„Коалиција за борбу против говора  мржње „За позитиван Зворник“ је искористили ових 16 дана активизма и 16. новембар као Међународни дан толеранције да покажемо Зворнику и неке другачије поруке и да покажемо и свету да Зворник има овакве поруке. Овакав мурал и величином и порукама које носи може да буде на одређени начин и похвала грађанима и граду за све оно што је до сада урадио на пољу суживота, мира и толеранције. Све оно што се евентуално као спорадични догађаји деси занемарљиво је у односу на ових 25 година живота након Дејтона.

Видаковић је појаснио да су поруке „јасног и чврстог визуелног и естетског садржаја које упућују на толеранцију и мир, на превазилажење вјерске, расне, етничке, и друге различитости.“

„Мурал је урађен на „осб“ плочама које су трајне и по потреби могу да се премјесте. Осликан је специјалним акрилним бојама, а за слагалице сам се одлучио јер су естетски љепше, могу лакше да прикажу различитости и да би изградили комплетну централну композицију као што је женска фигура у средини. Имамо и голуба који носи гранчицу мира, мушки и женски симбол како би направили једну равнотежу, а на преломном десном дијелу зида је Џон Ленон који је и до данас оличење мира, представљен је са његовим препознатљивим наочарима у којима сам урадио одсјај знака мира из хипи покрета.“

Мурал је постављен на згради З-15/1.

Pin It on Pinterest

Share This