Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » У Зворнику отворени „Марковићеви дани“ – гостовали Перо и Милош Зубац, те кантауторка Соња Сегић

У Зворнику отворени „Марковићеви дани“ – гостовали Перо и Милош Зубац, те кантауторка Соња Сегић

28.02.2024.

У зворничкој Народној библиотеци синоћ је отворена културна манифестација „Марковићеви дани“. Прве вечери гостовали су Перо Зубац, књижевник и пјесник, Милош Зубац, књижевник и кантаутор и Соња Сегић, кантауторка.

Градоначелник Зворника Бојан Ивановић присуствовао је отварању и навео да је ово јако лијепа манифестација која постаје традиционална.

„Дугујемо велику захвалност Народној библотеци што све ове године организује догађаје посвећене Марку Марковићу. Подршка овој манифестацији је подршка очувању сјећања на његов лик и дјело. И даље ћемо подржавати „Марковићеве дане“ са надом да ће их пратити и младе генерације које долазе,“ рекао је градоначелник Ивановић.

Директорица Народне библиотеке Нега Стјепановић, истакла је да су ово седми по реду „Марковићеви дани“, а одржавање манифестације су помогли Градска управа града Зворник и Министарство просвјете и кулутре у Влади Републике Српске.

„На данашњи дан прије 128 година је рођен Марко Марковић, један од првих значајних зворничких књижевника. Ову манфестацију смо направили са циљем да рад једаног таквог књижевника  и културног радника буде сачуван и презентован новим генерацијама. Ми се трудимо да сваке године имамо што квалитетнији програм. Манифестација је већ добила регионални карактер.  Ове године повезали смо завичајне ствараоце те је ту Перо Зубац, а други дан имамо изложбу о Алекси Шантићу,“ рекла је Стјепановићева. 

Књижевник Перо Зубац навео је да су овакве манифестације јако значајне и да чувају сјећање на завичајне писце. 

„Представили смо се различитим стиховима и композицијама познатих писаца. Важно је да Милош и ја све изводимо спонтано без припреме прилагођавајући се енергији и интересовањима публике,“ истакао је Зубац.

Станислав Томић, један од организатора манифестације сматра да је веома важно да се одржавају догађаји посвећени завичајним писцима.

„Од пресудног је значаја да чувамо књижевнике који су, прије свега, завичајни писци, али су дали и значајан допринос за развој културе у Републици Српској, али и БиХ у цјелини. Отуда ме радује да су представници ресорног министарства препознали значај ове манифестације и потврдили да су Марко Марковић и његов рад достојни пажње,“сматра Томић.

Данас, другог дана манифестације, у 12:00 часова биће отворена изложба под називом „…И у часу бујне среће и кад туга уздах спрема…“ којом ће бити обиљежено 100 година од смрти Алексе Шантића.

У четвртак, 29.02.2024. године у 18:00 часова гостоваће Миро Вуксановић, књижевник и академик, чиме ће бити затворени овогодишњи „Марковићеви дани“.

Pin It on Pinterest

Share This