Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » У Зворнику одржано стручно савјетовање поводом афричке куге свиња

У Зворнику одржано стручно савјетовање поводом афричке куге свиња

25.08.2023.

Едукативно предавање за кориснике ловишта на тему: „Афричка куга код дивљих свиња и мјере биосигурности током лова“, одржано је данас у Зворнику.

Представници Института „Васо Бутозан“, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, као и представници ресора ветерине, упознали су присутне са знањем и искуством из региона, размијенили информације са корисницима ловишта, како би на што ефикаснији начин спријечили ширење афричке куге свиња.

Генерални секретар Ловачког савеза Републике Српске, Живојин Лазић изјавио је да су они координатори ове едукације, јер су увидјели потребу да упознају људе са новонасталим проблемом.

„Зворник нема вируса, градоначелник ме у разговору упознао са мјерама спроведеним по прописима, морамо сви заједно да се боримо, тако да послије појаве афричке куге у Бијељини, потребно је упознати људе са мјерама које треба преузети како не би дошло до заразе“, рекао је секретар Лазић.

Доктор ветеринарских наука, Бојана Бајагић, испред Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, истакла је важност овог предавања.

„Ово је врло значајна обука ловаца поводом борбе против афричке куге свиња, која је узела маха у Републици Српској, али захваљујући предузетим мјерама, стављамо полако под контролу и кугу и штете које су настале“, нагласила је Бајагићева.

Доктор ветеринарске медицине, Дарко Деспотовић, испред Института „Васо Бутозан“, изјавио је да је потребно упознати становништво са проблемом и неопходним мјерама, како би заштитили наше свињогојство.

„Стручне ловачке службе имају посебну улогу у сузбијању ове болести, потребно је да сви који посједују фарме спроведу дате мјере, са којима настојимо да их упознамо, на основу постојећих искустава“, истакао је Деспотовић.

Pin It on Pinterest

Share This