Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » У Зворнику одржана Јавна расправа о геолошким истраживањима у Републици Српској

У Зворнику одржана Јавна расправа о геолошким истраживањима у Републици Српској

23.01.2024.

Јавна расправа о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима у организацији Министартва енергетике и рударства одржана је данас у великој сали Градске управе града Зворника.

Грађани, представници локалних самоуправа и институција, медија и струковних удружења са истока Републике Српске имали су прилику да изложе своје виђење о предложеним измјенама.

Есад Салчин, помоћник министра за рударство и геологију у Министарству енергетике и рударства Републике Српске рекао је да је зворничка јавна расправа друга по реду.

„Прву расправу смо одржали прошле седмице у Гацку и имали смо јако добар одзив јавности. На приједлог Владе Републике Српске Народна скупштина је разматрала измјене и допуне  закона о геолошким истраживањима и донијела закључак да се овај нацрт упути у јавну расправу. Једна од предложених измјена јесте да се више не доставља сагласност локалне заједнице приликом издавања одобрења за истраживање. А разлог за тако нешто је одређени број локалних заједница које немају уређену просторно-планску документацију,“ рекао је Салчин.

Геолошки завод Републике Српске је кроз рад Министарства укључен у израду овог закона.

„Са стручне стране сагледали смо читав овај закон и имамо одређених примједби, сугестија, корекција, које су можемо рећи суштинске природе, у смислу терминолошки, стручно заштита геологије као струке, прије свега око подјеле истраживања на инвазивна и неинвазивна. Нисмо сагласни са таквом подјелом. Такође, имамо примједбе и сугестије на количину минералне сировине која се узима за нека технолошка испитивања. Сматрамо да се не може глобално одредити тих десет хиљада метара кубних, него за специфичне минералне сировине, одређена количина минералних ресурса и да се на ту сировину плаћа нека накнада држави. Исто тако да се та сировина не може злоупотријебити, односно продати трећим лицима. Дјеловаћемо конструктивно и на страни доносиоца одлука, али и на страни животне средине, што нам је генерално и циљ, као институције,“ истакао је доцент др Цвјетко Сандић, замјеник директора  Геолошког завода РС.

Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о геолошким истраживањима објављен је на интернет страници Народне скупштине Републике Српске: https://www.narodnaskupstinars.net/ под ознаком закони у процедури.

Pin It on Pinterest

Share This