Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » У Зворнику одржана 18. сједница Координационог одбора ТОРС-а
У Зворнику одржана 18. сједница Координационог одбора ТОРС-а

У Зворнику је данас одржана 18. редовна сједница Координационог одбора Туристичке организације Републике Српске на којој је усвојен Програм рада ТОРС-а за следећу годину.

Говорило се данас и о заједничким промотивним активностима туристичких организација у 2022. години, пројектним активностима и међународној сарадњи, стању туристичке сигнализације у општинама и градовима, развоју нових туристичких производа и онлајн промотивним активностима туристичких организација.

Помоћник министра трговине и туризма Републике Српске Драгана Чавка истакла је да је данашњи састанак идеална прилика да се осврнемо на актуелну туристичку годину и да се таргетирају проблеми као што су наплата боравишне таксе и рад субјеката који немају регистрован туристички смјештај.

„Након овог одбора министарство ће организовати регионалне састанке гдје ћемо покушати да нађемо рјешења за идентификоване проблеме у тим срединама – истакла је Чавка која је нагласила да министарство потенцира на развоју домаћег туризме и домаће понуде.

Миодраг Лончаревић, директор Туристичке организације Републике Српске, оцијенио је да је 2021. година била успјешна са становишта туризма јер је евидентирано 49 посто више посјета и 31 посто више ноћења у Републици Српској за првих десет мјесеци у односу на претходни период.

„Радују нас ови зимски и празнични дани. На Јахорини је кренула зимска сезона, а такође имамо податке из Бањалуке, Требиња, Фоче гдје су капацитети већ попуњени преко 90 посто. Поново нам се враћају туристи из Словеније, а до сада су нам најбројнији били из Србије, као и из наше дијаспоре.“

Програмом рада за наредну годину ТОРС је планирао представљање на међународним сајмовима и  регионалним манифестацијама.

„Радићемо на обнови и успостављању туристичке сигнализације тамо гдје недостаје. Радимо и на постављању фото фрејмова на познатим дестинацијама широм Српске гдје ће наши гости који их посјете моћи да се сликају и понесу утиске са собом. Један такав биће и на вашој средњевјековној тврђави Ђурђев Град која је значајан туристички потенцијал, као и ваш мост, ријека Дрина,  манифестације попут Зворничког љета, регате.“

Захваљујући ваучерима, истакао је Лончаревић, продужена је туристичка сезона и повећана је боравишна такса, а сачувана су и радна мјеста, јер је пандемија највише погодила туризам и транспорт.

Драгана Шобот из Привредне коморе Републике Српске подсјетила је да је да су управо они иницирали пројекат ваучера додавши да су поносни што је Влада Републике Српске прихватила тај пројекат који би требало да буде стална  мјера подршке.

„Ми смо и на недавно одржаној сједници у Привредној комори којој је присуствовао и премијер заједно са министрима поставили питање ваучера гдје нам је обећано да ће пројекат бити настављен.“

Предсједник  Координационог одбора ТОРС-а Ивана Ђокић Милановић која је и директор Туристичке организације града Зворника, истакла је да се већ два дана друже са представницима ресорног министарства и привредне коморе, као и колегама из најјачих туристичких организација којима су кроз туристички обилазак приказали Зворник, тако да је ово и својеврсна промоција туризма, али и нашег града.

Она је нагласила да су у Туристичкој организацији града Зворника изузетно задовољни 2021. годином, јер је туристички промет много већи, не само у односу на 2020. годину,  него и на  2019. годину.

„Имаћемо близу 20.000 ноћења до краја године што је изузетан податак. Примјера ради 2016. године имали смо нешто мање од 5.000 ноћења. Зворник иде правим путем и ми радимо на развоју садржаја који ће привући туристе и да бораве у нашем граду, поред тих који су у транзиту.“