Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

20.01.2020. године

Културна и духовна манифестација „Светосавска недеља“, 28. по реду, у нашем граду биће одржана од 22. јануара до 1. фебруара.

Ова година биће у духу  јубилеја – 610 година постојања Зворника, а Светосавска недеље први је велики догађај који је једним дијелом посвећен и том јубилеју, речено је на данашњој конференцији за новинаре.

Предсједник СПКД „Просвјета“ Радосав Перић нагласио је да је „Светосавска недеља“ најстарија манифестација ове врсте у Републици Српској, која се ове године одржава 28 пут по реду.

„Ова манифестација је посвећена првом српском архиепископу, светитељу и просветитељу Светом Сави и у оквиру ње имамо духовне и културне садржаје, а наши суграђани, ученици, спортисти приказују своја достигнућа и своје стваралаштво.“

Представљајући вишедневни програм посвећен Светом Сави, члан Организационог одбора Дарко Стефановић рекао је да ће „Светосавска недеља“ бити свечано отворена у сриједу у Дому омладине у 19:00 часова пројекцијом филма „Мост надомак вијека“, након чега ће  предавање одржати историчар Немања Девић са Института за савремену историју из Београда. На првој овогодишњој свечаности наступиће Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, Хор Средњошколског центра „Петар Кочић“ под руководством професораВоје  Мартиновића и Дјечији хор Дома омладине „Звончићи“.

„У четвртак у Дому омладине са почетком у 18:00 часова Светосавско предавање одржаће протосинђел Серафим Петковић из манастира Свете Тројице, Беле Воде. Светосавска академија биће у петак, 24. јануара, у 19:00 часова, а у програму ће учествовати  Прво зворничко пјевачко друштво „Изворник“ и ученици и професори двије зворничке средње школе. У понедељак, 27. јануара, биће обиљежен Савиндан и у школама ће бити прослављена школска слава. У четвртак, 30. јануара, биће уприличена манифестација на којој ће бити изабрани спортиста и спортисткиња града Зворника за 2019. годину. Овогодишња Светосавска недеља традиционално ће бити  завршена Светосавским балом у новој сали мотела „Викторија“ у суботу, 1. фебруара, са почетком у 20:00 часова.“

Промоцију филма „Мост надомак вијека“- 90 година од изградње моста краља  Александра Првог Карађорђевића организовао је „Центар за истраживање и очување културно-историјске баштине др Ђорђе Лазаревић“ Зворник чији је извршни директор Милош Ивановић подсјетио да је овај мост освештан и пуштен у саобраћај 12. јануара 1930. године.

„Славећи тај датум организујемо пројекцију филма посвећену том мосту, представићемо брошуру о историјату моста и биће одржано предавање историчара Девића-рекао је Ивановић који је нагласио да су продукцију филма и штампање брошуре финансирали Министарство културе и информисања Републике Србије и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Члан Организационог одбора манифестације Драгана Милошевић истакла је да је Светосавска недеља наша најзначајнија културна манифестација која се завршава Светосавским балом који спада међу најстарије балове организоване у Републици Српској и шире.

„Први бал организован је 1998. године. Имајући у виду да ове године обиљежавамо 610 година града Зворника одлучили смо се да мало промијенимо концепцију Светосавског бала и у госте смо позвали Марију Шестић која је 2007. године учествовала на „Евровизији. Она ће наступити заједно са „Џез гериломом“. Поред ње наступиће и квартет „Увертира“ који чине професори музике и зворнички бенд „ВИС Аманет“ заједно са дијелом „Изворника“. КУД „Свети Сава“ представиће се у новој кореографији и заиграће „Краљево коло“, а за валцер је задужен  Центар за савремени плес „Студио 001“ под руководством Љубице Гламочић.“

Улазнице за Светосавски бал могу се купити у мотелу „Викторија“.

Покровитељ 28. Светосавске недеље је Градска управа Зворник. Организатори СПКД „Просвјета“, Српска православна црквена општина Зворник и Градска управа позвали су суграђане да узму учешће у традиционалној манифестацији.

Pin It on Pinterest

Share This