Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » У Зворнику обиљежен Међународни дан инвалидних лица

У Зворнику обиљежен Међународни дан инвалидних лица

01.12.2023.

Традиционалним пријемом за за представнике ратних војних инвалида, инвалида рада и осталих инвалидних лица, којег организује Градоначелник Зворника, данас је обиљежен Међународни дан инвалидних лица. 

 „На данашњем скупу разговарали смо о проблематици ове категорије становништва. Свјесни смо проблема. Град Зворник максимално у складу са расположивим средствима и могућностима настоји да овим категоријама становништва пружи подршку. То чинимо кроз запошљавање, стипендије, подстицаје, једнократне новчане помоћи. Знамо да ово није довољно, тако да ћемо засигурно у наредном периоду максимално се трудити да им пружимо још већу подршку у рјешавању њихових проблема,“поручио је градоначелник Зворника Бојан Ивановић.

Побољшање квалитета живота особа са инвалидитетом кроз стварање партнерстава међу удружењима и институцијама и на тај начин ублажавање последица социјалне искључености један је од главних циљева обиљежавања 3. децембра у свијету.

Драгислав Мијановић, председник Градске организације ратних-војних инвалида рекао је да је Конвенција о правима особа са инвалидитетом међународни уговор Уједињених нација о људским правима који има за циљ да заштити права и достојанство особа са инвалидитетом.

„Нажалост, у 21. вијеку, ми грађани Зворника сусрећемо се са бројним проблемима при самој шетњи градом наилазећи на бројне архитектонске баријере. Сусрећемо се и са ситуацијом да инвалидна лица не могу користити градски превоз, у неке јавне институције не могу ући. Без обзира на одредбе Закона у Републици Српској да на сваких 16 запослених мора бити и једно лице са инвалидитетом, бројни послодавци избјегавају такву праксу,“ истакао је Мијановић.

У Зворнику је реконструисано спомен обиљежје и прилагођен је прилаз за људе у колицима, остаје да се ријеши и прилаз преко тротоара.

Раденко Јосиповић, председник Савеза инвалида рада града Зворника рекао је да се ова категорија тренутно бори за измјене Закона из 2012. године,  којима ће вратити одређене бенефиције.

„На подручју Зворника има око 1000 инвалида рада, док их је око 150 активних у Савезу,“ рекао је Јосиповић.

Град Зворник кроз различите програме у градском буџету подстиче веће укључивање особа са инвалидитетом у систем, у процесе доношења одлука на локалном нивоу. Свака активност има за циљ да помогне грађанима Зворника, без обзира у коју категорију становништва спадају.

Pin It on Pinterest

Share This