Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

24.04.2020. године

Једно лице из Зворника позитивно је на вирус корона и ово нека нам буде једна озбиљна опомена да не смијемо да се опуштамо ни једног момента, рекао је на конференцији за медије шеф Градског штаба за ванредне ситуације и градоначелник Зоран Стевановић.

Он је истакао да је ово лице тестирано први пут прије неколико дана и да је налаз био негативан, као и да је друго тестирање урађено због симптома које је показивало. Ради се о лицу које је запослено у Управи за индиректно опорезивање чије је радно мјесто у сједишту Управе уТузли.

„Молим вас да ово схватимо још озбиљније него до сада. Примјетио сам да смо се опустили, да сви очекујемо када ће нека од мјера бити укинута сматрајући да је вирус побијеђен, али, као што видите није. Када се појави један заражени и у малим срединама то за собом повуче још 10, 15 до 20 људи, а ми још не знамо колико међу нама има потенцијално заражених. Зато још једном позивам контролне органе и службе да свој посао раде до краја професионално, а нашим суграђанима препорука и молба за пуну будност, као од првог дана. Само тако ћемо ово проћи са што мање инфицираних.“

Према ријечима градоначелника, сва лица у локалном карантину су без симптома који указују на болест изазвану вирусом корона. Данас је њих троје чији су тестови били негативни упућено у кућну изолацију, док ће сутра бити тестирно још седам особа. У републичком карантину у Студентском центру смјештене  су двије позитивне особе са Осмака које се осјећају добро.

Др Перо Пајкановић, инфектолог у Болници, рекао је да се у изолованом одјељењу Болнице у одвојеним просторијама од прије два дана налазе два пацијента средње животне доби.

„Ми смо их тестирали на пријему и један је позитиван, други је негативан. Данас ћемо радити контролне налазе позитивном болеснику и то рентген плућа и лабораторијске налазе и на основу тога, с обзиром да је он доброг општег стања и нема симптома, одлучићемо да ли ћемо га упутити у републички карантин за позитивне или ће, уколико налази буду указивали на прогресију клиничке слике, оставити код нас.“

У Болници су од јуче предузете додатне превентивне мјере за спречавање уласка у вируса у ову установу, тако да се на пријему на болничко лијечење врши тестирање свих пацијената.

Др Цвијета Остојић-Васић, епидемиолог у Дому здравља, истакла је да је позитивно лице тестирано у   респираторној амбуланти Дома здравља и да је тада било негативно, али да је, због његове клиничке слике и из предострожности, упућен у болницу гдје је одвојен и поново је тестиран.

„Хигијенско-епидемилошка служба тестирала је данас 16 његових примарних и секундарних контаката, док је Дом здравља у Братунцу тестирао још два контакта.“

Она је напоменула да су у задњих 15 до 20 дана проширили листу тестирања.

„У респираторној амбуланти у којој ради тим под пуном заштитом, вршимо тестирање свих лица која се јаве са било каквим респираторним симптомима, као и оне са терена, тако да они не иду нигдје у подручне амбуланте. То се ради са циљем да се види колико вирус циркулише у нашој популацији и да на вријеме можемо да предузимамо мјере. Дом здравља је тестирао и лица у домовима за стара лица која имају контакт са корисницима, укупно 21 особу, и сви су негативни.“

Она је рекла да још увијек морамо да будемо опрезни, али и да су досадашње мјере дале добре резултате у смислу да није било никаквих скокова и притисака на здравствени систем.

Pin It on Pinterest

Share This