Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » У СШЦ „Петар Кочић“ отворен Грчки кутак
У СШЦ „Петар Кочић“ отворен Грчки кутак

Његова екселенција амбасадор Грчке у БиХ Димитриос Папандреу отворио је данас у СШЦ „Петар Кочић“ Грчки кутак. Свечаности су присуствовали замјеник градоначелника Зворника Бојан Ивановић, помоћник министра просвјете и културе Тања Ђаковић, директор Педагошког завода Републике Српске  Предраг Дамјановић, професори и ученици ове школе.

Амбасадор се захвалио на гостопримству те истакао да је почаствован и срећан што данас у прелијепом граду Зворнику има прилику да присуствује оваквом догађају.

„Желим се првенствено захвалити градским властима,представницима Владе Републике Српске и руководству ове школе што су нам дали прилику да отворимо Грчки кутак. Од данас је Зворник укључен у мрежу пет грчких кутака који до сада постоје у БиХ. Активностима у њему наставићемо ширити грчки језик, културу и цивилизацију и сигуран сам да ће нам наставно особље ове школе, овог кутка, укључујући и ученике и грађане помоћи у томе. И још једна врло важна ствар, овај кутак, као и остали, не би био отворен да није било ранијих, чврстих и јаких веза између српског и грчког народа“, поручио је амбасадор.

Ивановић се захвалио на инцијативи која је потекла од професора и ученика СШЦ „Петар Кочић“ и која је данас крунисана отварањем кутка, мјеста гдје гдје се спајају и промовишу грчка и наша традиција и култура.

„Ово је даља сарадња нашег града са грчким народом јер смо 2021. године успоставили сарадњу са грчким градом Драма. Надамо се да ће наша школа наћи партнерску школу у Грчкој, као и да ће  сличних догађаја бити и у будућности што ће Градска управа увијек подржати.“

Директор школе Биљана Писић рекла је да јој је изузетно задовољство и част да буде домаћин оваквом догађају.

„Уз помоћ свих запослених, као и ученика, наравно и Градске управе која нас увијек прати у нашим амбициозним пројектима успјели смо данас отворити Грчки кутак. У њему ће се онлајн учити грчки језик и ми већ имамо око 60 ученика који су се пријавили, а од септембра  ће и грађани имати могућност за овај курс који ће бити потпуно бесплатан.“

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић подсјетила је да су српски и грчки народ вијековима повезани чврстим и изразито пријатељским односима.

„Министарство просвјете и културе Републике Српске изузетно цијени и подржава све активности које је ова школа реализовала у сарадњи са локалном заједницом и Амбасадом Грчке како би створили услове да становништво и у Зворнику може на једном мјесту да учи све оно што је везано за богату грчку културу и традицију, али и да уче језик и књижевност. Ово је четврти град са грчким кутком у републици Српској и надамо се да ћемо их у наредном периоду отварати и у другим градовима.“

Директор Педагошког завода Републике Српске  Предраг Дамјановић рекао је да у Педагошком заводу подржавају отварање оваквих кутака који ће допринети популаризацији грчке традиције и језика.

„Наша је обавеза да покушамо да уведемо изучавање грчког језика у редовним програмима у основним и средњим школама у чему ће Педагошки завод дати свој допринос.“

Грчки кутак има слике са грчким мислиоцима и мурал које су насликали ученици школе, грчку литературу, скулптуре из грчке митологије, цитате мислилаца и разне друге мотиве из Грчке, као и оно што повезује грчки и српски народ.

Музички програм на данашњој свечаности извели су ученици школе.