Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu

07.02.2020. године

Поводом Свјетског дана борбе против рака, а са циљем да се укаже на важност превенције, Градска управа Зворник обезбиједила је организовани и бесплатан ултразвучни преглед дојки за 20 Зворничанки старијих од 40 година  које су присуствовале предавању на тему „Карцином дојке“.

На предавању је др Слађана Продановић-Јањић, онколог у зворничкој Болници, истакла да је сваки карцином откривен на вријеме изљечив.

„Овим предавањем желимо да покренемо причу о значају превентивних мјера, да пробудимо свјест код свих наших грађана и покренемо иницијативу да сами учине нешто за себе, као и да шире информације и шире знање. Порука свим женама је да спроводе превентивне прегледе, нарочито јер су мамографија и ултразвук толико доступне методе, имате их у свакој секундарној здравственој установи, а негдје и у домовима здравља. То су анализе које спашавају живот, јер сваки рак, уколико се открије довољно рано, је изљечив.“

Продановић-Јањић је напоменула да у нашој земљи, а тако је и у земљама у окружењу, не постоји план и програм обавезног скрининга, као што имају развијене земље у Европи. Она је истакла да свака жена старија од 50 година ове прегледе треба редовно да обавља, а уколико има крвне сроднике који имају или су имали карцином треба да почне већ од 40 године.

Pin It on Pinterest

Share This