Град Зворник
Службена страница Градске управе Зворник
Izaberite stranicu
  1. Почетна
  2.  » 
  3. Инфо
  4.  » 
  5. Вијести
  6.  » У недељу планинарски успон „Јеринином стазом страсти“
У недељу планинарски успон „Јеринином стазом страсти“

Крајем августа чланови Планинарско еколошког удружења  „Корак“ уз подршку Градске управе Зворник очистили су од растиња, шибља и грања Јеринину стазу страсти која од градске капије води до горњег града средњевјековне тврђаве Ђурђевград. Иако је температура ваздуха била висока планинари Зоран Смиљанић, Максо Милошевић и Миодраг Мијатовић посвећено и упорно прионули су послу и очистили стазу, прилазне путеве и градску капију. Дали су нови изглед овом дијелу града, а стазу оспособили за шетњу.  

Јеринина стаза страсти, осим што је у предивној природи и нуди дивне видиковце, с обзиром да води кроз средњевјековне грађевине, буди и машту – како се то некада градило, ко је градио, какве приче  чувају ти остаци…

„Јединствен је доживљај за све љубитеље природе и историје који ходајући овом стазом тајновитог карактера долазе до старих али добро очуваних зидина зворничке тврђаве које, са друге стране, свједоче о важним историјским догађајима – каже директор Туристичке организације града Зворника Ивана Ђокић Милановић.

ПЕУ „Корак“ и Туристичка организација  у циљу промоције стазе организују у недељу, 17. октобра, планинарску акцију „Успон на зворничку тврђаву“. Долазак и окупљање учесника је на шеталишту (паркинг) на обали Дрине од 08:00 часова, а полазак у 09:00 часова. Дужина Јеринине стазе је 850 метара, успон је 350 метара, а укупна дужина планинарске акције осам километара. За ову туру потребно је планинарско искуство, одлично здравље, физичка кондиција, пригодна опрема, јер се пролази захтјевним и на појединим мјестима експонираним тереном. Шетња ће бити организована уз поштовање епидемиолошких мјера.

„Јеринина стаза страсти“ име је добила по легенди о проклетој Јерини која је заводила младе јунаке из своје пратње, а затим их ноћу бацала кроз тајна врата с највише куле у Дрину, да би се без свједока сачувале тајне ноћног живота. Ово је висинска стаза и има рекреативни значај. Представља спој историје, занимљивих легенди, авантуре, пјешачења и планинарења. На њој је свакако најатрактивнија Донжон кула, висока 20 m, рађена у романском стилу и туристички је атрактивна јер је то мјесто одакле је проклета Јерина, по легенди, бацала младе јунаке.

Тренутно овом стазом могу проћи само најискуснији планинари, а у наредном периоду Градска управа у сарадњи са Туристичком организацијом  планира да је уређује како би била доступна за туристичке посјете.